Male maškare okupirale pazinske gradske ulice i trgove

Male pazinske maškare u kurijeri
Male pazinske maškare u kurijeri

Jučer su Pazin okupirale maškare. Mališani Dječjeg vrtića "Olga Ban" i nižih razreda Osnovne škole Vladimira Nazora mimohodom gradskim ulicama uveseljavali su sugrađane, a ponajviše svoje roditelje, bake i djedove. Uz školu i vrtić sve su to organizirale aktivistice Društva Naša djeca Pazin. Na radost sugrađana koji su se zatekli u središtu grada mališani su maštovitim, ali i pomno izrađenim kostimima u skupnima prodefilirali gradom do središnjeg trga na kojem su se predstavili svoje maske, a potkom uz vesele ritmove i zaplesali.

Na trg došli veselim pusnim autobusom

Mali pazinski maskenbal u poslijepodnevnim je satima održan u Spomen domu, a osim djece, polaznika vrtića i škole, prisustvovali su im i mališani koji nisu obuhvaćeni predškolskim odgojem. Male pazinske maškare odavana su prešle u pusnu tradiciju grada, stoga se vrijedne tete u vrtićima i učiteljice u školama trude izraditi originalne maske. Tako su ove godine gradskim ulicama prodefilirali olujni oblaci, sladoledi, zečići, češeri, plamičci, a bilo je tu i zvjezdano nebo, ali i razni stvorovi koji pod njim obitavaju. Između ostalog pod njim su i osnovci koji su na središnji gradski trg stigli veselim pusnim autobusom.

Nakon prijepodnevnog obilaska grada maškarno ludilo preselilo se poslijepodne u Spomen dom. Prinčevi, princeze, nindže, toreadori, kraljevi, kraljice i mnogi drugi nastavili su zabavu uz glazbu, ali i pjesme koje je pjevao zbor "Točkice" Društva naša djeca Pazin. Uz zabavne igre i ples vrijeme je brzo protjecalo. Na pozornici i u parteru izmjenjivali su se izvođači, a svaka je izvedba nagrađena kolačima i slatkišima koje su za Mali pazinski masknebal osigurali vrijedni sponzori, koji redovito prate programe Društva naša djeca. Kroz program je vodila Tamara iz DND-a, a s kolegicama aktivisticama pazila je sa svi budu zadovoljni da sve maske u koje su djeca uložile mnogo truda dođu do izražaja.

Nindže se bore za pravdu i pobjeđuju

Zapravo cilj ovog maskenbala je da se djeca na kraju tjedna opuste i dožive osjećaj karnevala.

To je prilika da djeca i fizički uđu u likove kojima se dive u knjigama, slikovnicama ili crtićima. Upravo je tako jedna princeza kad smo je upitali u što se maskirala odgovorila; kako bi željela biti princeza jer su one uvijek lijepe. Njen prijatelj nindža kaže kako bi želi biti nindža jer se nindže bore za pravdu i uvijek pobjeđuju. Leptitići indijanci i klaunovi kažu da su se tako maskirali jer im je tako lijepo. No, svi su mališani jednoglasni u tomu da bi trebalo više karnevalskih dana i da se maskenbal češće održava jer im je ovako pod maskama super. (Napisao i snimio Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter