Maksim Mrvica furioznošću oduševio publiku u Areni

Maksim Mrvica u pulskoj Areni (D. ŠTIFANIĆ)
Maksim Mrvica u pulskoj Areni (D. ŠTIFANIĆ)

Maksim Mrvica, proslavljeni virtuoz na klaviru, održao je u sinoć koncert u pulskom amfiteatru praćen sedmeročlanim bendom i izazvao stajaće ovacije publike koja, s obzirom na veličinu prostora, i nije bila baš brojna. Procjenjujemo da je oko dvije tisuće ljudi pratilo koncert, prvo ispunivši parter, a onda se djelomično prelivši i na stepenice da bi uživali u repertoaru koji je uglavnom bio ispunjen atraktivno odsviranim, lepršavim crossover izvedbama uz tek jednu klasičnu skladbu. Oni koji su došli, uživali su u ovom već drugom pulskom nastupu šibenskog pijanista, koji albume objavljuje od 1999., pa je nastup u Areni iskoristio da podrobnije predstavi zadnji CD "The Movies" koji sadrži obrade skladbi iz legendarnih filmova.

Sviračko umijeće

Sinoć smo tako među ostalim čuli kako Mrvica izvodi ljubavnu temu iz filma "Kum" ili kako izvlači zadnje atome snage da bi u svom furioznom stilu u finalu službenog dijela odsvirao znanu temu iz serije i filma "Nemoguća misija" za koju je sam rekao da mu je jedna od najdražih. To se i vidi, Mrvica ovdje dodaje jednu nevjerojatnu žestinu Schifrinovom originalu, pokazujući svu raskoš svoje virtuoznosti po kojoj je postao poznat. No, prije nego što se fokusiramo na Mrvičino sviračko umijeće koje je zadivilo publiku u Areni, zadržimo se još malo na filmskoj glazbi koju je izveo i spomenimo skladbu "Exodus". Naravno, ništa ne može nadmašiti veličanstvenu originalnu temu koji je Ernest Gold skladao 1960. za istoimeni povijesni film, no izvedba ove skladbe na Mrvičinom koncertu trenutak je kada cijeli bend, ne samo Mrvica, daje apsolutno najbolje od sebe. Ovo je bio jedan od onih trenutaka potpunog jedinstva glavne zvijezde i njegovog pratećeg benda.

Eksplozija energije

Da je Mrvica potpuno "ufuran" vidi se i na njegovom licu koje se grči dok mu ruke "plešu" po klaviru, a mišići na rukama mu su zatežu i opuštaju. Osim spomenute "Nemoguće misije" koja je tek jedan od primjera Mrvičine posvećenosti, temperamentna i krajnje energična je "Bumbarov let". Kratko usporavanje tempa ove izvedbe publika koristi za motivirajući aplauz, dok Mrvica uzima zalet za još žešći drugi dio ove poznate pjesme u kojoj njegova energija naprosto eksplodira.

Dok je najveći dio koncerta posvećen crossover skladbama, Mrvica na kraju prvog dijela sam na bini izvodi Lisztovu "Rapsodiju u h-molu" iz klasičnog repertoara.

Ni publika niti glazbenik nisu sinoć iz Arene otišli nezadovoljni. Mrvica nije skrivao oduševljenje nastupom u ovom velebnom prostoru.

- Mislim da je Arena jedna od najimpozantnijih pozornica na svijetu kojima sam nastupao, komentirao je na početku koncerta da bi se na kraju zahvalio vjernoj publici riječima "Nadam se da ste uživali i vidimo se uskoro". (Mladen RADIĆ; snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter