Luka Veštar - arheološka poslastica na muzejskim policama


U povodu Međunarodnog dana muzeja Zavičajni muzej Rovinj predstavio je morske i kopnene arheološke artefakte iz luke Veštar. Na izložbi se mogu razgledati tanjuri, zdjelice, novčići, perle, pa čak i glinene lule - predmeti koji su rezultat višegodišnjih arheoloških istraživanja provedenih od 2008. do 2014. godine.

Identitet prostora

Dio prezentirane građe pronađen je pod morem pretraživanjem ili iskopavanjem u arheološkim sondama uz ruševine rimskog i novovjekovnog mola, a drugi dio nalaza pronađen je na obali, ispran iz zemljanog profila djelovanjem valova. Valja istaknuti i da su sedmogodišnja istraživanja Veštra provodili arheolozi i ronioci Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju iz Zadra, Bavarskog društva za podvodnu arheologiju, Hrvatskog restauratorskog zavoda i Zavičajnog muzeja Rovinj, dok su sredstva za istraživanje namaknuta iz Ministarstva kulture i gradske Turističke zajednice.

O samoj važnosti izložbe, govorio je arheolog i kustos Damir Matošević, koji je istaknuo da kao što svaki čovjek ima svoj identitet ima ga i prostor.

- Proces početka stvaranja osobnosti nekog teritorija javlja

se pojavom čovjeka u prostoru, a arheološki lokaliteti govore nam o najstarijim razdobljima čovjekovog prisustva. Rovinjština je izuzetno bogata arheološkim nalazištima iz svih razdoblja ljudske povijesti i ona su prva karika u stvaranju osobnosti ovog kraja, rekao je Matošević, pojasnivši i da se za postojanje antičkih tragova na području zaljeva Veštar zna već dugi niz godina.

Površinski nalazi

- Međutim kao i kod većine arheoloških lokaliteta naše spoznaje o njemu crpimo iz slučajnih površinskih nalaza i izvješća prijašnjih arheologa koji su obilazili ovo područje. O tome da je

na ovom mjestu u antici postojalo važno antičko naselje

govore nam materijalni ostaci vidljivi najvećim dijelom

na samoj morskoj obali. Radi se prvenstveno o ostacima zidova, podnih mozaika, preša koje su se koristile u proizvodnji vina i ulja. Uz to na obali i u podmorju nađeno je mnoštvo ulomaka keramike, brončanih predmeta, novca i drugih predmeta iz antičkog, ali i

kasnijih razdoblja, no najvrjedniju skupinu nalaza ipak čine

predmeti pronađeni u vrijeme istraživanja groba na

južnoj obali zaljeva, rekao je Damir Matošević.

Izložbu luke Veštar prati i monografija - "Luka Veštar", koju je uz Matoševića, predstavio arheolog Luka Bekić iz zadarskog Centra za podvodnu arheologiju, ujedno i autor teksta "Drevna luka Veštar kod Rovinja". Arheolog Bekić se tijekom promocije monografije osvrnuo na sustavna sedmogodišnja istraživanja luke Veštar, ističući i da prvi značajni nalazi datiraju iz 1991. godine, kada je otkrivena rimska grobnica s bogatim arheološkim nalazima. Podsjetio je i na istraživanja najstarijeg antičkog mola na dubini od tri metra, gdje je pronađeno mnoštvo predmeta od keramike, amfore, uljanice, fina keramika, antičko staklo i novčići.

Inače, monografija je podijeljena u šest poglavlja i bogato ilustrirana fotografijama, a tiskana je u dvojezičnom hrvatsko- njemačkom izdanju. Izložba se može razgledati do kraja kolovoza. (Napisala i snimila Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter