LP: Atletico izbacio Barcu, Bayern lako do polufinala

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon Real Madrida i Chelsea, u polufinale Lige prvaka plasirali su se i nogometaši Bayerna i Atletico Madrida. Bayern je, poslije 1:1 u Manchesteru, savladao u uzvratu pred svojom publikom ekipu Uniteda s 3:1 i to poslije preokreta, a Atletico je nakon 1:1 u gostima, u Madridu šokirao Barcelonu pobijedivši je sa 1:0.

Atletico Madrid - Barcelona 1:0 (1:0)
(Koke 5)

Kako je Atletico Madrid igrao protiv Barcelone , pravo je čudo kako u uvodnih dvadeset minuta nije vodio sa 3:0, umjesto "samo" 1:0. Napadačka igra i presing po čitavom terenu domaćih oduševila je navijače na stadionu "Vicente Calderon", iako je rival bio zapravo jedna od najboljih ekipa na planeti, a upravo je taj recept i omogućio da se se Atletico plasira u polufinale Lige prvaka.

Tim trenera Diega Simeonea pritisnuo je velikog rivala na njegovu polovinu terena, ne samo u ovom natjecanju i opsjedao gol Pinta od samog strata, i to na pomalo nestvaran način. Ponekad su "crveno - bijeli" završavli akcije s čak sedmoricom igrača u suparničkom šesnaestercu.

I taj neobično žestok pritisak, donosio je više glavobolja ekipi Herarda Martina nego što je rijetko tko uspijevao ove sezone, jer se događalo nešto nestvarno za sve ljubitelje nogometa; Barcelona nije uspijevala prenijeti loptu na polovicu terena koja je pripadala domaćinu.

A dok se Barca pribrala, lopta je već tri puta pogađala okvir gola i jednom se našla iza leđa vratara Pinta. Igrala se peta minuta kada je Adrián López jakim udarcem umalo "slomio" vratnicu, a u nastavku akcije nakon centaršuta do lopte je došao Villa koji je loptu glavom spustio do Kokea koji iz neposredne blizine pogađa mrežu za ludnicu na tribinama u Madridu.

Nije tu bio kraj Barcinih muka u prvom poluvremenu, u kome je dvije jedine prilike imala preko Messija i prijetila preko Neymara na lijevom krilu. Bivši igrač kluba sa "Nou Campa", David Villa je u 11. i 19. minuti uzdrmao gredu gostiju i ostavio Barcu u igri.

Ipak, promjene rezultata nije bilo, a do kraja poluvremena jedino su vrijedni spomena protesti igrača Barcelone koji su u 43. minuti tražili jedanaesterac kada je Fabregas pao u kaznenom prostoru Atletica, ali je sudac ostao "nijem".

Ni drugo poluvrijeme nije donijelo manje zanimljiv okršaj, s tim što su se Iniesta i Messi pobrinuli za nešto bolje izdanje Barce, a Simeone je osvježio ekipu uvođenjem Diega. Barca je u pojedinim trenucima izgledala poput uzdrmanog boksača na konopcima, ali su igrači Atletica promašivali sve prilike koje su stvorili.

Na kraju u bespoštednoj borbi konačni cilj ostvario je madridski Atletico, a ne njegov moćni i po mnogima favorizirani rival, Barcelona. Tim Diega Simeonea pokazao je da nije slučajno lider španjolskog prvenstva ispred velikog dvojca i da će konkurirati i za titulu najboljeg u Europi, a ne samo u domaćem prvenstvu.

Treba napomenuti da su nogometaši Atletico Madrida ostvarili povijesni uspjeh jer će zaigrati u polufinalu najelitnijeg klupskog natjecanja nakon 40 godina.

Bayern - Manchester United 3:1 (0:0)
(Mandžukić 59, T. Müller 68, Robben 76; Evra 57)

Nakon remija u Manchesteru, trener Bayerna Pep Guardiola odlučio se za vrlo napadački postav sa samo jednim zadnjim veznim, dajući do znanja gostima da će teško ostvariti uspjeh na Allianz Areni.

Ali, koliko god da je Bayern jak, naročito kada igra pred svojom publikom, bedem Uniteda nekako je izdržavao sve napade u prvih 45. minuta. Iako Bayern nije uspijevao postići pogodak, dominirao je čitavo vrijeme, pogotovo u veznom redu u kome je razlika bila svima vidljiva.

Napadao je Bayern, ali su gosti odolijevali naletima Bavaraca koji su pokušavali doći na sve načine do pogotka koji bi im omogućio mirniji nastavak utakmice. Ipak, udarci gotovo cijelog Bayernovog tima u prvom poluvremenu ne samo da nisu bili dovoljni za vodstvo, već nijedan od njih 13 nije stigao do okvira gola. Da podatak bude još nestvarniji, treba zabilježiti da igrači Bayerna i Uniteda u prvom poluvremenu nisu uputili niti jedan udarac u okvir gola.

I onda, u drugom poluvremenu Bayern koji se zadovoljio posjedom lopte doživio je šok u 57. minuti. Valencijin trk uz desnu aut liniju i centaršut došli su do lijevog bočnog Uniteda, Patricea Evre koji šalje pravi projektil u mrežu za 0:1 i muk u Münchenu.

Muk je, na žalost svih navijača "crvenih vragova" trajalo samo minutu. Ribery je u prvoj narednoj akciji aktualnog prvaka Europe centrirao s lijeve strane, a hrvatski reprezentativac Mario Mandžukić je u letu, glavom upravo u duelu s Evrom, uspio poslati na savršen način iza leđa De Gea koji nije mogao spriječiti pogodak. Poslije pogotka Mandžukića Bayern je odahunuo, vjerojatno imajući u glavi i podatak da kada god je on u Ligi prvaka postigao pogodak Bayern je pobijedio.

Utakmica kao da se od tog trenutka "otvorila", Rooney se našao u nevjerojatnoj prilici kada je Wellbeckovo proigravanje iz idealne pozicije "poslao" pokraj gola.

Kazna za promašaj Rooneya vrlo brzo je stigla u vidu Thomasa Müllera. Igrala se 68. minuta kada je Ribery po zemlji poslao loptu s desne strane kaznenog prostora po liniji peterca, a Müller brže reagirao od svog čuvara i donio toliko željenu radost navijačima u Münchenu i vodstvo do 2:1.

Osam minuta kasnije u strijelce se upisao i Robben koji je prošao po desnoj strani i uz pomoć Vidića savladao nemoćnog De Geu, za konačnih Bayer - Manchester United 3:1. (D. FERINAC)


Podijeli: Facebook Twiter