Leteći Djedice u neobičnoj misiji iznad Istre

Djedica leti iznad Istre
Djedica leti iznad Istre

S obzirom da je snijeg u našim krajevima rijetkost, čak i krajem godine, male su šanse da će Djed Mraz stići na sanjkama sa sobovima. No, zato je svakako zanimljivo kada to radi na druge, maštovite načine: dolaskom na motoru s bajkerima, izlaskom iz mora ili pak "padom" s neba, što je posljednjih dana bio slučaj u mnogim istarskim gradovima. Tako je u samo jednom danu vesela ekipa Djeda Mrazova iz Aerokluba Cumulus doletjela pred pulsku i vrsarsku djecu s ruksakom punim slatkiša.

Avion Djeda Mraza

- Već sedam, osam godina tradicionalno organiziramo malo veselja za naše najmlađe, ali i za nas - padobrance. Pomažemo Djedici sa Sjevernog pola tako što pošaljemo avion po njega, a onda, s obzirom da baš i nemamo svugdje aerodrome gdje bi on mogao sletjeti, Djedica skoči padobranom pred djecu koja su bila dobra cijele godine, uvodi nas u ovu neobičnu priču instruktor Goran Ratkajec koji iza sebe ima čak 4.302 skoka.

Kako kaže, proteklih godina organizirali su skokove u Opatiji, Ičićima, Lovranu, Kanfanaru, Lošinju i Pazinu, a svake godine redovito organiziraju i skokove djedica u grad Rab, točno na rivu.

- Ove godine smo se pojačano pripremili za više lokacija i to za Pulu, Vrsar, Opatiju, Krk, Lošinj, Cres, Unije, Umag, Rab i Rijeku. U Pulu i Vrsar smo skočili prekjučer, a ostale lokacije ćemo obići ovih dana ukoliko meteo situacija to bude dozvoljavala, najavio je Ratkajec.

Slatkiši prihvatljiv teret

Inače, organizator skokova je Aeroklub Cumulus koji ima sjedište u Opatiji, ali i klubove u Puli, Medulinu, Rovinju, Lošinju, Rabu, Visu i Rijeci. Miloš Vukotić je, kao predsjednik AK Cumulus Pula, gotovo u cijelosti pripremio akciju u Puli. Skok u Vrsar je također dogovoren zajedničkim snagama s Porečanima koji još nemaju izdvojeni klub. Općina Vrsar na svom području ima sportski aerodrom i prepoznaje zrakoplovni turizam i zrakoplovnu kulturu, pa je rado prihvatila prijedlog da djeci iz Vrsara približe zrakoplovstvo, odnosno padobranstvo na njima blizak i drag način. Djedice donose simbolični dar, vreću bombona što je prihvatljivi teret i za padobranca koji mora uz zahtjevan proces stabilnog padanja i spuštanja padobranom voditi brigu i o vreći s darovima, pa su, eto, bomboni najprihvatljiviji, ali i ukusni i slatki pa je time osjećaj potpun.

- Smatramo da se ovakvim događajima djeci šire spoznaje, približavaju im se pomalo neobične mogućnosti na vrlo jednostavan način. Nadamo se da će upravo ta djeca kroz koju godinu - kad dođu do minimalne dobi od 16 godina upitati za tečajeve padobranstva i letenja i uključiti se u ovaj predivan svijet, rekao nam je na kraju Ratkajec i za danas najavio dogovoren skok na Krk i u Opatiju dozvole li im to meteo prilike te 24. prosinca na Rab. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter