Labin: Izložba golubova, kunića, peradi i ptica

Oreste Miletić (A. ŠĆULAC)
Oreste Miletić (A. ŠĆULAC)

Udruga za uzgoj i zaštitu malih životinja "Gardelin", ovog je vikenda u napuštenim prostorima bivšeg China Shopa u Labinu, organizirala sedmu međužupanijsku izložbu golubova, kunića, peradi i ptica.

- Dogodilo mi se da sam bio prisutan kad mlađe generacije ne razlikuju purana od kokoši, rekao nam je predsjednik udruge Đino Jelenić, čiji broj članova raste iz dana u dan, što ga iznimno veseli.

- I ove se izložbe organiziraju upravo iz razloga da bi na mlade prenijeli znanje o domaćim životinjama, njihovom uzgoju, a zainteresiranih posjetitelja, koji žele pogledati izložbu, na našu radost bio je velik broj. Nama kao uzgajivačima, izložbe služe i kao susreti s članovima udruga iz drugih županije, te s njima razmjenjujemo znanja i iskustva-nastavio je Jelenić.

Marjan Batovac, jedan od nagrađenih na izložbi u kategoriji golubova, rekao nam je kako su posjetitelji imali priliku vidjeti više od 350 raznih životinja.

- Najbolje se osjećam u društvu mojih desetak ptica i preko dvjesto golubova. Kad sjednem među njih i zapjevaju mi zaboravim na sve brige i probleme. Golubove držim u zatvorenom prostoru jer bi ih inače kopci kojih ima sve više, brzo usmrtili, rekao nam je Marjan, koji je poznat svim žiteljima Raše, u kojoj živi, po uzgoju raznih ptica i golubova.

Stručni žiri nagrade je dodijelio i Robertu Paliska, za kategorije najljepši češljugar i kanarinac, zatim Zdenku Trdiću iz Mošćeničke Drage, Renatu Mohoroviću iz Pule, najstarijem članu udruge Gardelin, Oresti Miletiću kao i Ediju Husiću, također za kategoriju češljugar.

U kategoriji peradi, nagrađeni su Zoran Staniša, Oliver Jelenić, te Bajro Bajramović. Žiri je odlučio kako su  najbolje kuniće uzgojili Reuf Jakupović iz Labina, te Dražen Tisauer i Dinko Topalović iz Rijeke, a u kategoriji golubova nagrađen je i Boris Brenčić iz Labina.

Nagrađenih je bilo još, a većina od njih nam je rekla, kako su im ipak najveće nagrade one, što svoje slobodno vrijeme provode korisno, da se brinu o nečemu na što su, mnogi zaboravili, a kako nam je rekao najstariji član udruge Oreste Miletić – u  današnjem vremenu tehnologije, računala, mobitela i kompjutera, odlazak u prirodu i druženje s pticama, neopisiv je doživljaj.

- Veseli me kad vidim da se sve više ljudi svakodnevno vraća prirodi, kućnim ljubimcima i životinjama. U današnjem stresnom vremenu u kojem živimo, to je najbolji lijek, rekao nam je za kraj Miletić. (Adriano ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter