Kuća u kojoj će se rađati nove ideje

(M.MIJOŠEK)
(M.MIJOŠEK)

U petak je u zgradi nekadašnje škole, koja je za novu namjenu preuređena u sklopu EU projekta REVITAS II, u Draguću svečano otvorena "Kuća fresaka".

Partneri u projektu bili su općine Kopar, Izola i Piran, Istarska županija, gradovi Vodnjan i Buzet te Županijska turistička zajednica. Ukupan iznos projekta je 843.058 eura, od čega na četiri hrvatska partnera otpada oko 518.000 eura. U prizemlju kuće nalazi se info-punkt, na prvom je katu kongresna dvorana, a na dugom prostor za stanovanje i rad istraživača freska ili umjetnika koji će boraviti i raditi u "Kući freska".         

Ministar Šipuš ovom je prigodom rekao kako se ovakvim projektima radi na budućnosti naše zemlje i naše djece. Dodajući, kako je "Kućom freska" Istra sa svojim partnerima i prijateljima ovim prekograničnim projektom pokazala da imamo originalne ideje, ali i svijest da nešto treba učiniti u ovakvim mjestima u kojima život nestaje.

"Vjerujem da će ta kuća privući one koji nešto žele naučiti o našoj kulturi, a mladima otvoriti nove prostore i ideje, da oni koji ovdje žive dobiju nove mogućnosti, nova radna mjesta koja će ovdašnje ljude učiniti sretnijima", rekao je Šipuš zahvalivši svima koji su se uključili u ovaj projekt, koji bi mogao biti primjer ostalima u Hrvatskoj za stvaranje boljeg i ljepšeg života.    

Ministarstvo turizma RH u ovom je projektu sudjelovalo s 500 tisuća kuna, rekao je Daglas Koraca, zamjenik ministra turizma. "Kuća fresaka" dat će dodati doprinos razvoju destinacije i obogatiti turističku ponudu, ali, kako je rekao, odaje snagu lokalne samouprave u razvoju turizma. Hrvatska je poznata po prirodnim ljepotama, ali ima i bogatu kulturnu baštinu i tradiciju koju treba ječe isticati i valorizirati. Zato destinacije moraju razvijati dodatnu ponudu i pojačati konkurentnost, a kulturni turizam predstavlja jedan od temelja budućeg razvoja hrvatskog turizma, smatra Koraca.

Istarski župan Valter Flego naglasio je kako je ovo značajan projekt, jer predstavlja oko 140 istarskih crkava sa freskama, Istakao je kako govori o geografskoj Istri, jer se freske nalaze u hrvatskom i slovenskom dijelu Istre. Budući da se radio o jedinstvenom teritoriji radi se i o jedinstvenoj turističkoj destinaciji, kojoj su freske zasigurno jedan od simbola. "Jedno od mojih opredjeljenja i opredjeljenja Istarske županije je podjednaka razvijenost istarskog priobalja i unutrašnjosti. Na tomu treba graditi i naš turistički proizvod, jer turizam poznaje samo destinaciju Istru", poručio je Flego.

Teobaldo Giovanni Rossi pročitao je pismo Roberta Ciambettija pročelnika za proračun i lokalnu samoupravu Regije Veneto, u kojem se ističe jedinstveno naslijeđe istarske kulture koja se očituje u freskama od međunarodnog značaja. Na njima se može iščitati duga i raznolika povijest Istre. Cambetti poručuje kako će podržati i duge inicijative koje doprinose kulturi u Istri. I Rossi je zadovoljan je što je sudjelovao u ovom projektu jer njegova je majka polazila školu u ovoj zgradu u kojoj je upravo otvorna "Kuća fresaka".

Kancelar biskupije Jelenić, smatra kao je ovo projekt od dobrobiti za cijelu Istru. Freske se čuvaju već stoljećima i uvijek izazivaju divljenje i poštovanje, jer su nastale zahvaljujući duhu koji čovjeka čini boljim, vrednijim i časnijim. Na tom tragu treba nastaviti, po plemenitosti, dobroti i ljubavi, jer ljubav stvara i ovo djelo koje ljude treba učiniti boljima, zaključio je Jelenić.

Zamjenica koparskog gradonačelnika Jana Tolj, dodala je kako Kopar posjećuju brojni turisti, ali oni se ne zadržavaju samo u gradu već pohode i njegovo zaleđe, a zahvaljujući ovom projektu bolje će upoznati i bogatu baštinu drugih krajeva Istre. Vladimir Torbica, županijski pročelnik za kulturu i voditelj projektne aktivnosti, zahvalio je svima koji su do sada radili na očuvanju i promociji istarskih freska, a pogotovo Ivanu Matejčiću, koji ga je upoznao s ovom vrijednom i zanimljivom zavičajnom baštinom. (Mirjan RIMANIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter