Kroz realne situacije iskazali sjajnu uvježbanost

Međunarodni susret timova hitne medicinske službe (D. MEMEDOVIĆ)
Međunarodni susret timova hitne medicinske službe (D. MEMEDOVIĆ)

U četvrtak je okončan dvodnevni međunarodni susret timova hitne medicinske službe na kojem je u Puli sudjelovalo oko 25 natjecateljskih ekipa iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Srbije te Bosne i Hercegovine. Bio je to prvi susret takve vrste, a organiziran je u povodu obilježavanja Nacionalnog dana hitne medicinske službe, 30. travnja. U organizaciji Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije, te pod pokroviteljstvom Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, u Puli su se susreli ne samo timovi hitnih medicinskih službi već i ostale žurne službe - vatrogasci, policija i HGSS koji su kroz dva dana pokaznim vježbama, odnosno natjecanjem, pokazali svoju spremnost zbrinjavanja hitnih pacijenata pred licenciranim međunarodnim sucima.

U srijedu je tako na Hidrobazi održana vježba u kojem su pirotehničari deaktivirali eksplozivnu napravu, vatrogasci djelovali nakon eksplozije i požara, a hitne medicinske službe zbrinjavale ozljeđene. Sve u realnim situacijama s kojim se i inače susreću u svom radu. U četvrtak je red došao na ekipe HGSS-a i hitne medicinske službe, a svi zajedno su pokaznom vježbom pokazali kako žurne službe funkcioniraju na zajedničkom zadatku u pristupu i opskrbi sudionika jedne velike nesreće, za ovu prigodu volontera Crvenog križa koji su "glumili" ozlijeđene. Uslijedio je defile dvadesetak vozila hitne pomoći pulskom rivom s upaljenim sirenama i rotirkama što je izazvalo veliku pozornost građana a organizirano je i zajedničko fotografiranje pred Arenom, te podjela priznanja najboljima.

- Ne moramo ni naglašavati kolika je važnost dobre izvježbanosti timova koji su pokazali kroz realne situacije koje se događaju u radu koliko su spremni. Spašavalo se dijete, ljudi iz požara, smirivali agresivni pojedinci, itd… S obzirom da su svi okupljeni timovi iskazali veliko zadovoljstvo održanom manifestacijom intencija nam je da ovaj događaj postane tradicionalni. Pogotovo je to važno jer županijski Zavodi za hitnu medicinu "brišu" županijske granice, sve više surađuju i djeluju nevezano za svoje područje, rekla je ravnateljica županijskog Zavoda za hitnu medicinu dr. Ksenija Družetić-Božić.

Nacionalni dan hitne medicinske službe organiziran je s ciljem informiranja i senzibiliziranja javnosti o važnosti i specifičnosti ove iznimno odgovorne djelatnosti. Kroz natjecanje su timovi pokazali spretnost, stručnu osposobljenost i znanje u izvođenju hitnih medicinskih postupaka. Hrvatski sabor je proglašenjem 30. travnja za Nacionalni dan HMS-a, prepoznao važnost i ulogu hitne medicine u svakodnevnom zbrinjavanju hitnih pacijenata, a Hrvatska se pridružila nizu svjetskih zemalja koje tako nastoje djelatnost i dostignuća HMS-a približiti građanima. (G. ROJNIĆ, snimio D. MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter