Krivac za sve nedaće završio u ognju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kažnjavanje krivca za cjelogodišnje nedaće, u utorak navečer je na Velom Vrhu u Puli okupio veliki broj djece i odraslih. Spaljivanje pusta označilo je kraj ovogodišnjih pokladnih svečanosti. No, prije samog paljenja krijesa i spaljivanja krivca prethodio je igrokaz u režiji organizatora ovogodišnjih pusnih svečanosti, Karnevalske skupine Veli Vrh-Valmade i članova Udruge za očuvanje domaće beside i maškara Puljštine, a za što su pokroviteljstvo preuzeli Grad Pula i Turistička zajednica grada Pule.

Igrokazom je prikazano kako je kraljica, koja je predstavljala hrvatsku državu, bila "u banani" i završila je karijeru jer su je političari izigrali. A, budući da su i suci potkupljivi, uz pomoć Franka, oslobodili su Pusta koji, ocijenili su, nije bio nizašto kriv. Međutim, stoka je odlučila da se Pusta mora vratiti i ipak spaliti na lomači, a kraljicu osloboditi. Sve je bilo zdušno popraćeno uzvicima okupljenog mnoštva: "Nažgimo ga! Nažgimo ga!" I tako je Pust i ove godine nestao u pepelu i dimu, a stoka je, kako je rekao meštar od karnevala, napravila red u Hrvatskoj. Predstavniku Grada Pule, ujedno predsjedniku Gradskog vijeća, Robertu Cveku maškarice su potom vratile ključeve grada u čijem su posjedu bile gotovo mjesec dana, a Cvek im ih je obećao vratiti dogodine, ukoliko nešto ipak nisu uspjeli napraviti.

- Ovo je bila 13. godina, ujedno i najbogatija za pulsku maškaranu grupu Veli Vrh-Valmade. Prvi  put održana je i povorka u kojoj je trebalo biti više domaćih grupa, jer je bilo više vanjskih, ali ćemo se refati drugo lito. Organizirajte se i prijavite, poručili su iz Karnevalske skupine Veli Vrh-Valmade okupljenom mnoštvu. Svi su prisutni, zajedno sa sudionicima pulskih maškara, pozvani potom na veliku fritaju koja se za ovu prigodu spravljala u velikoj tavi ispred obližnjeg ugostiteljskog objekta. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ, snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter