Korzo na jedan dan bio kao nekad - glavno okupljalište mladih

Okupljanje učenika pulskih osnovnih škola generacija 1984./85. (D. ŠTIFANIĆ)
Okupljanje učenika pulskih osnovnih škola generacija 1984./85. (D. ŠTIFANIĆ)

Nakon 30 godina, ponovno su si stavili ruke na ramena. S puno pozitivnih emocija, radosti i osmijeha na licu, uspješno je protekao susret, odnosno okupljanje cijele jedne generacije učenika pulskih osnovnih škola, ali i okolice, koji su klupe osmoljetki napustili 1984./85. godine.

Većina je sjećanja najprije osvježila u svojim školama, sjeli su u klupe tadašnjih škola Vladimir Gortan, Bratstvo i jedinstvo, 43. istarske divizije, 2. puljski partizanski odred, Moša Pijade, Tone Peruško, Ivo Lola Ribar, Neven Kirac, Giuseppina Martinuzzi, Josip Broz Tito, Fažana, Medulin, Vodnjan, Marčana, Divšići, Vladimira Nazora u Krnici, J. Filipovića iz Barbana, Juršići, Žminj i Savičenta. Zajedno s učiteljima, kroz zagrljaje, smijeh, ali i suze, obnovili su ondje najljepše uspomene iz osnovnoškolskih dana. Potom su se svi zajedno okupili na tadašnjem nezaobilaznom okupljalištu mladih - Korza.

Nikako otići s Korza

Poneseni sjećanjima, ushićeni, jer nekima su to bili i prvi susreti nakon izlaska iz osnovnoškolskih klupa, na Korzu se je družilo oko 1.400 "učenika". Uz domaće hitove 80-ih godina, tada iznimno popularnih Novih fosila, Plavog orkestra, Prljavog kazališta, Zdravka Čolića, jeans generacija se na Korzu opustila, uz čavrljanje zapjevala i zaplesala. Budući da s prepoznavanjem, kažu, problema nisu imali, krenule su lavine pitanja - gdje si, šta radiš, imaš djecu, nemaš djecu… Upravo je takav susret bio dva učenika iz 2. puljskog partizanskog odreda, Ivana Ivanovića i Ferde Stipančića. Oni se kažu, nisu vidjeli više od 20 godina. Uspjeli smo ih zateći baš u trenutku susreta, koji je bio zaista dirljiv. Snažan zagrljaj dvaju muškaraca i pogled u očima govorio je više od riječi, stoga smo ih ostavili da čavrljaju u miru, jer očito su si imali štošta za reći.

Siniša Božičković - Božo iz Tone Peruška pohvalio je organizatore uz želju da se ovakav susret ponovi. Isto je rekla i vesela Amalija Grbac te naglasila kako je neprocjenjivo nakon toliko godina vidjeti sve te ljude. Ćaskala je na Korzu i medulinska škvadra - Serđo Lorencin, Josip Grakalić, Saša Leverić i Boris Rudan iz Šišana. Vesela je bila i ekipa iz 8b Moša Pijade. Oni se, kažu, viđaju svakih pet ili deset godina, ali cijela generacija na okupu ih je oduševila, "kao da smo opet u školi", potvrdili su. Iz 8c Tone Peruško bilo ih je tek nekoliko. Malo nas je, ali smo jaki, kaže veseli trio iz ovog razreda - Denis Kliman, Mauricio Doblanović i Žana Tomičić.

Probijali smo se dalje po Korzu, među veselom ekipom koja se  uglavnom grupirala po razredima, svaki kraj svog stabla, prisjećala prvih simpatija, štrebera, kečeva, ludosti…

Više od sat vremena družili su se na Korzu, a bilo im je toliko lijepo da su odlazak u klub Uljanik stalno odgađali. No, ipak s transparentima matičnih škola krenuli su na veliki generacijski party u klub Uljanik gdje su se uz hitove njihove mladosti dobro naplesali i  zabavili. Bilo je tu i setova "cepanja" na heavy metal, koje je uz "čikete" i "banane" obilježilo njihovo doba. Većina ih je u Uljaniku bila do 4 sata, a oni najizdržljiviji, otišli su zajedno s redarima, oko 6.30.

Vođeni jednim od organizatora, Deanom Buićem, svi su učenici u Uljaniku još jednom položili, doduše prilagođenu, pionirsku zakletvu. Tako će, kažu, ostati pioniri za cijeli život, a ukoliko se budu pridržavali njenih pravila - neće im biti loše, poručili su.

Organizatori susreta su u Uljaniku podijelili zahvalnice za "najtrnovitiji" put dolaska na okupljanje. Naime, bilo je jako puno onih koji su stigli iz daleka, te su za to pronalazili svakakve načine. Također, zahvalnice su uručene svima koji su na bilo koji način sudjelovali u organizaciji, a posebice predstavnicima škola.

Za organizaciju ovog velikog okupljanja zaslužne su Sabina Jurcan Bužleta, Koraljka Nikolić, Ester Peruško, Morena Poglajen Carić i Dean Buić. Oni su se dosjetili, a potom i organizirali ovu naizgled nemoguću misiju.

Uspjeli su okupiti cijelu generaciju i oživjeti Korzo kao nekad, kada je bio neizostavni dio svakodnevice. Zahvalni su Gradu Puli i Pula parkingu koji su za ovu manifestaciju omogućili besplatno parkiranje ispred Rojca i na Karolini. S obzirom na brojne upite, svojoj su generaciji koja preksinoć nije skidala osmijeh s lica obećali ponoviti ovakvo okupljanje, no sada se najprije emocije s ovog, prvog ovako masovnog okupljanja trebaju slegnuti, zaključili su. (Sanda ROJNIĆ SINKOVIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter