Klobasice Istre i srednje Europe s vinom u čast prve dame SAD-a

Sevnička fantazija
Sevnička fantazija

Večer srednjoeuropskih kobasica održana u agroturizmu "Botra Marija" (u prijevodu Kuma Marija) u zaselku Gljuščići u subotu navečer bila je uspješna gurmanska uvertira u supetarsku klobasijadu koja slijedi ovog vikenda u Svetom Petru u Šumi.

Pet specijaliteta

Slijed od pet specijaliteta uglavnom na bazi kobasica sljubljenih s biranim vinima zadovoljio je i zahtjevne nepce gostiju, uglavnom predstavnika kobasičarskih udruga, turističkih zajednica, lokalnih poduzetnika i političara koji su se našli pod krovom agroturizma supetarskog načelnika, predsjednika udruge "S klobasicom u EU" i inicijatora manifestacije "S klobasicom u Europu" Marija Bratulića. Jela su nastala u kreativnoj sprezi i uzajamnom nadahnuću istarske gastronomske tradicije i moderne kulinarske inovacije, a kombinirale su se tradicionalne kobasice partnera supetarskog sajma iz srednje Europe. Svakako treba naglasiti da se prvi puta degustirala supetarska malvazija ("In sylvis") koja jedina u toj općini ima tržišnu etiketu, ali i vino "First lady" iz slovenske Sevnice, nastalo u čast Melanije Trump supruge aktualnog američkog predsjednika.

Večer je započela aperitivom, a gosti su mogli birati između rakije od kruške tepke, likera od malvazije i supetarskog Šimunova eliksira od ljekovitih trava, dok je za hladno predjelo ponuđen "Pijat s klobasicom u Europi" koji se sastojao od uzoraka dimljene Sevničke salame tzv. špehovke, te zaštićene robne marke Zagrebačke županije dimljene Samoborske salame, istarskog salamina iz Kringe i istarske kobasice iz Žminja, uz istarsku skutu iz Žminja, te Šimunov supetarski namaz koji se sastoji od raznih sastojaka: kapuza, gorušice, hrena, pokrive, svježi kozji sir, ulje, jaja, jabučnog ocata i maslaca. Za toplo predjelo pripremljena je "Sevnička fantazija" - ražnjići špehovke sa šljivama po sevnički uz vinski suhi roze Valentina iz Sevnice. Prvo glavno jelo nazvano je "Istarska medežija za viteze od klobasica", a radilo se o raviolima punjenim kobasicama s crnim tartufom i istarskim makarunima sa šugom od istarskih kobasica. Tom je prilikom predstavljeno spomenuto vrsno vino "In Sylvis" mladog supetarskog vinara Marka Zgrablića. Drugo glavno jelo nazvano je "Srednjoeuropski pijat - Ki pomalon gre, daleko dojde", a radilo se o confitu od istarskih kobasica, samoborskih češnjovki i pečuhskih debrecinki zajedno s krumpirom na polovice s pancetom, salatom od radića i matovilca. Kulinarski naziv confit se koristi za metodu pripreme mesa u vlastitoj masnoći na laganoj vatri, a u toj masnoći se jelo i čuva. Uz kobasičarske proizvode ponuđena je modra frankovka "First lady" iz Sevnice. Za desert je, uz muškat žuti, prvo stigla osvježavajuća "Kobasičarska slatka tajna", a zatim Štrigino srce - čokoladne praline s kobasicama (!) koje su se zalile višnjinim likerom "Morlačka krv" i likerom od vine sorte hrvatica "Kraljica Jelena".

Kulinarski znalci

Program su vodili kulinarski znalci Davor Šišović iz Pazina i Milinko Perković iz Samobora, dok je glavni kuhar večeri bio mladi Danijel Dosković iz Pule. Usporedivši pripremu i okuse istarskih s ostalim srednjoeuropskim kobasicama Dosković je glavnu razliku pronašao u tome što se istarske kuhaju u vinu, a druge na vodi, te što su istarske kobasice laganije, a druge začinjenije. Pokrovitelji gurmanske večeri bili su udruga "Zlatna šajba" iz Samobora, "Društvo salamarjev" iz Sevnice u Sloveniji, Hrvatska zajednica "August Šenoa" iz Pečuha u Mađarskoj, udruga "S klobasicom u EU" iz Svetog Petra u Šumi i tvrtka Tehnofood iz Karlovca. (Napisao i snimio Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter