Kiša poplavila Medulin i Rovinj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kiša koja je jučer poslijepodne i noćas neprestano padala izazvala je poplave u Medulinu gdje su djelomično poplavljene prometnice, njive i naselja, a najviše je pogođena ulica Kapovica. Voda je preplavila i medulinsku lokvu otkud se prelijevala voda. Okolnim su stanarima poplavili podrumi i dvorišta, a voda se jučer tijekom dana počela povlačiti.

Tijekom današnjeg nevremena, i u roku od manje od pola sata, djelatnici Javne vatrogasne postrojbe Rovinj zaprimili su čak 53 poziva uznemirenih građana. Kako doznajemo od zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Rovinj, Evilijana Gašpića "vatrene" su kacige obavile 24 intervencije/ispumpavanja dok su preostali dio isušili i sredili sami građani pošto je nivo vode bio manji od centimetra.

- Najviše poplavljenih podruma, garaža i prizemnica bilo je u Ulici Valperi, na Centeneru (Marka Marulića) i u Bolničkom naselju gdje je prodor oborinskih voda bio visok oko deset centimetara, saznajemo od  zapovjednika Gašpića, koji nam je rekao i da je na području Rovinja u manje od sat vremena zapalo 48 litara kiše po četvornom metru.

S druge strane, djelatnici Komunalnog servisa, konkretno jedinice "Odvodnja", sa svojim su sredstvima odčepljivali javne prometnice - Dubrovačku i Motovunsku ulicu, Ulicu Giorgijeri, te kritične točke kod Petrola i Svetog Vida. Prema riječima direktora Komunalnog servisa, Marka Paliage, prometnice su sanirane u roku od sati pol vremena, no situacija na terenu doprinijela je i konkretnom dogovoru oko sanacije istih.

- Nakon što su danas obiđene sve lokacije, dogovorili smo sanaciju kritičnih točaka, prvenstveno, Motovunske, Dubrovačke, Marka Marulića i Valperi, u kojima ćemo do kraja godine izvršiti hitne, i neophodne intervencije na oborinskoj odvodnji, obećao je prvi čovjek Komunalnog servisa, dodavši da će se potrebna sredstva osigurati iz proračuna grada.

I dok će sa svoje strane Grad i komunalno obaviti svoje, dio odgovornosti, odnosno obveza u "odčepljivanju" morat će preuzeti i sami građani. Prvenstveno, odnosi se to na one neodgovorne koji su bespravno oluke svojih obiteljskih kuća spojili s fekalnom kanalizacijom, opteretili je i u konačnici svoje i susjedove garaže i  podrume ispunili fekalijama.

- Opterećenje cijevi iznad projektiranog i izvedenog dovode u situaciju da im se fekalije vraćaju. Iz istog, "Odvodnja" je do sada uputila već dvije opomene u vidu cirkularnog pisma kojim se upozorava građane da svoju oborinsku vodu odspoje s fekalnom, veli Marko Paliaga, dodavši i da će za one koji se oglušuju na zamolbe uslijediti i represija.

- U idućem razdoblju, svima koji su se oglušili na upozorenje uslijedit će prijave vodopravnom inspektoru, a kazne za nepoštivanje upozorenja kreću se u rasponu od 30 do 300 tisuća kuna, upozorio je direktor Komunalnog servisa, Marko Paliaga. (P. LUKEŽ, N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter