Karnevalsko ludilo na Buzeštini

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Besplatna je za svih! Ma što je besplatno, pitam. Pa nafta iz Svetog Martina, dobacuju mi s naftne platforme dok polako svojim alegorijskim kolima napreduju Ulicom II. istarske brigade prema Trgu Fontana. U buzetskim maškarama sve je moguće; da naftu traže u Sv. Martinu, da krvožedni vampiri grizu publiku, da Nives Celzijus otpjeva svoj "Karanfil" i da Ivo i Kolinda šeću ruku pod ruku netom nakon vjenčanja.

Svatovi su simbolika, ovo je koalicija za Hrvatsku, dobacuju mlada i mladoženja. Zapravo ne treba tražiti dublju logiku, jer upravo je to i cilj maškara. Spojiti nespojivo, dobro se zabaviti i nasmijati sve oko sebe. Doista je impozantno kada se gotovo tisuću maškara na području na kojem živi šest tisuća stanovnika uključi u osam velikih skupina; Roča, Marčanegle, Krušvari, Sovinjaka, Sv. Ivana, Štrpeda, Jedinstva i Sv. Martina, šezdesetak podskupina te mladi i stari, rame uz rame, najvećim maškaranim mimohodom sjeverne Istre, na pusnu nedeju nastave stoljetnu tradiciju svojih predaka.

Svaku od osam šarenih kolona, koliko ih je gotovo tri sata paradiralo gradskim središtem, predvodile su tradicijske maske. Negdje su to bili zvončari - pusti koje neki nazivaju i grdi pusti, ili štracari, obučeni u odjela sa ručno prišivenim raznobojnim krpicama - cundrima, drugdje tri šporka, Ćić i Ćićka, korizma, mačkare u belo, ili pak pobirači jaja, stare zanatlije; kovač, mlinar, pekjar, sitar, kaligar (postolar), dimnjačar.…

Baš poput svojih poredaka maškare su čitav dan obilazile sela Buzeštine da bi se u poslijepodnevnim satima slile u Buzet po provjerenom receptu, kojeg čini red tradicije, red mašte, ali i komentiranja hrvatske stvarnosti. Na Fontani su se izmjenjivali Egipćani, marihuana boys pobornici legalizacije marihuane, snjegovići, Djed Mraz i vilenjaci, gladijatori, Kozaci, vještice i drakule, Škoti, Asterix, Obelix, Gali i Rimljani, Arapi, Petar Pan i zvončice, vilenjaci, Popaji, koludrice, vitezovi, šišmiši, pčele, arafati, bajkeri…

Karnevalsko ludilo koje je na sjeveru Istre započelo na Antonju, ili blagdan Svetog Antona, dosegnulo vrhunac na pusnu nedeju završava na Pepelnicu ili Čistu srijedu. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter