Kamo gre domaća rakija?

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Kontrole se trebaju provoditi, ali možda nije najbolje mjesto i tajming, komentirala je Nada Prodan Mraković, direktorica Turističke zajednice Buzeta, potez carine koja je u nedjelju na sam dan održavanja 14. smotre istarskih rakija, na cesti za Hum, kontrolirala proizvođače. Vijest da u to vrijeme carina kod naselja Šavki, zaustavlja vozila, brzo se proširila društvenim mrežama i demotivirala neke od proizvođača koji su odustali od dolaska na smotru.

U četrnaest izdanja ove manifestacije, takva se kontrola prvi puta provela na cesti za Hum. Carinici su zaustavljali vozila i kontrolirali ima li netko veću količinu rakije, no nema saznanja jesu li nekoga kaznili jer su navodno tolerirali bocu ili dvije koje su proizvođači nosili na ocjenjivanje, uz uvjet da imaju prijavljen lambik. Kada se pročulo, obeshrabrilo je to pojedine proizvođače što je utjecalo na uspješnost smotre jer su od odlaska u Hum odustali i oni koji su registrirani iz bojazni da im ipak ne bi nešto pronašli.

Turistička zajednica i Udruga Hum, smotru su pod pokroviteljstvom Grada Buzeta pokrenuli prije četrnaest godina u cilju popularizacije domaćih rakija koje se od starine proizvode od grožđanog dropa, aromatizirane s ljekovitim travama i raznim voćem, ali im zakon zadnjih godina ne ide na ruku. Naglasak je na ocjenjivanju i na degustaciji. No ikako raste broj posjetitelja na smotri, pada broj proizvođača koji se uključuju.

Poznavatelji prilika tumače to restriktivnim zakonskim mjerama i policijskim pristupom u kontroliranju proizvođača rakija koji se plaše velikih sankcija i ne žele nepotrebno izlagati javnosti. U humsku smotru uključuju se u pravilu mali proizvođači koji nastavljaju stoljetnu proizvodnju rakije, po starinski, iz lambika, većinom za vlastite potrebe.

- Upravo nam je to bio i cilj, okupiti što više malih proizvođača, kako bi mogli pričati priču o rakijama i popularizirati njihovu tradicijsku proizvodnju. Naravno da carina mora raditi svoj posao, jedino smatram da je nezgodno vrijeme da se takve kontrole provode upravo u tijeku manifestacije jer se to odražava na proizvođače. Jednim dijelom nam je pokazatelj to što nam se odazvalo manje proizvođača, moguće i iz revolta jer kontrolirati se može i na drugačiji način. Nastojat ćemo, upravo poučeni ovogodišnjim iskustvom, za drugu godinu pribaviti mišljenje carine koje bi poslali svim proizvođačima da shvate da se ako ne rade na crno, nemaju čega bojati. Treba reći i to da mi kao organizatori šaljemo pozive samo registriranim proizvođačima da nam se takvi i odazivaju te na ocjenjivanje donesu jednu, do najviše sedam boca različitih vrsta rakija, zapremine od 0,75 decilitara, ističe Mraković.

Nikola Benvenuti, predsjednik Udruge Vinistra, ujedno jedan od članova ocjenjivačkog žirija humske smotre, mišljenja je također da kontrole moraju postojati no nije siguran da je pravo vrijeme i mjesto da to bude uoči jedne smotre i ocjenjivanja rakija.

- Zakonske odredbe zadnjih godina smanjile su proizvodnju rakija. Ne mogu razgovarati o statistikama jer ih ne znam, ali mogu reći da smo i mi nekad bili proizvođači žestica, ali smo prestali upravo zbog kompliciranosti zakonske regulative, rekao je Benvenuti i istaknuo kako bi trebalo napraviti razliku između velikih i malih proizvođača alkoholnih pića, i da treba dati naglasak na male proizvođače ukoliko se u Istri misli imati brend dobrih žestica iz domaće radinosti. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO, snimio Manuel ANGELINI)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter