Kaldirski kolejani pjesmom razagnali polarnu noć

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Po staroj užanci, od praga do praga, od kuće do kuće, od sela Prodani i dalje u noć od sela do sela i tako po cijeloj župi večeras, uoči Bogojavljenja ili blagdana Sveta tri kralja Kaldirci su sumještanima koledvom čestitali Božić i Novu godinu.

Predvođena svjetlećom zvijezdom, poput one koja je trojici biblijskih kraljeva s Istoka pokazivala put prema betlehemskoj štalici u kojoj se rodio Isus, tri su kralja: Baltazar-Željko Bertoša, Gašpar-Ivan Štefanić i Melkior-Josip Štefanić u pratnji zbora župljana izvodili stari ritual praćen drevnim napjevima.

Prema tradiciji kolejani su zastali pred svakim domom na Kaldirštini. Ondje, u mraku, pred zatvorenim vratima, jedan od kraljeva imenom poziva domaćina: "O, župane!", a kad mu ovaj nakon tri poziva uzvrati: "Ki je?", kralj nastavlja: "Tu su došli kolejani s poštenega mesta na vaša poštena vrata ako ćete da vas malo razvesele i zakantaju!".

Nakon što domaćin odobri riječima: "Ben, neka zakantaju" i otvori vrata, zbor kolejana, koji predvodi Davor Fero, otpjeva jednu od božićnih pjesama ili neki božićni napjev iz tog kraja. Zatim domaćin čestitare daruje kobasicama, vinom i jajima, a svaki dar prima jedan od kraljeva i kolejanima predstavlja riječima: "Tu je jedan dar Bogu i ljuden drag…".

Nastavljajući duhovito sročenim željama domaćinu, njegovu domu i imanju, kolejane na zahvalu poziva riječima: "Svi ki ste okola, rečite amen", a oni složno uglas odgovaraju: "Amen". Potom svaki dar ustrajni nosači spremaju u svoje košare. Domaćini tad kolejane počaste vinom, kolačima i nekim toplim napitkom. Nakon izmjene čestitki i kraćeg druženja kolejani na oproštaju domaćinima otpjevaju tradicionalnu zahvalu: "Alla famiglia (ime i prezime domaćina), vita giuliva, e cento anni del ciel, evviva evviva".

Hladna noć, koja ni izbliza nije bila polarna, kako su se mediji ovih dana uspaničili, nimalo nije smetala kolejanima koji su na svom putu u svakom domu srdačno i toplo dočekani, ali i cijelim se putem grijali dobrom voljom, vinom i pjesmom. (Napisao i snimio Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter