Jubilarni Pula Boat Fair okupio stotinjak izlagača

Pula Boat Fair (M. ANGELINI)
Pula Boat Fair (M. ANGELINI)

"Pula Boat Fair", međunarodni sajam brodske opreme i brodova otvoren je danas u Tehnomont Marini Veruda gdje će trajati sve do subote, 18. listopada. Riječ je o specijaliziranom poslovnom sajmu koji, kako je rečeno, pridonosi profiliranju kvalitete, otvaranja tržišta i plasmana proizvoda na domaćem i međunarodnom tržištu. Sajam je prepoznat kao mjesto koje okuplja proizvođače i zastupnike hrvatskih i svjetskih brendova brodske opreme i brodova te je riječ o u najbrže rastućem sajmu nautičkog sektora na jadranskom području.

Na ovogodišnjem sajmu sudjeluje više od sto izlagača iz zemlje i inozemstva, a predstavlja se i 40 plovila u moru i kopnu. Organizator sajma je Županijska gospodarska komora Pula, a izvršni organizator tvrtka Motortech Consulting d.o.o. iz Pule. U njezino ime brojnim uzvanicima se obratio Livio Bolković izrazivši zadovoljstvo što je sajam došao do jubilarnog, petog izdanja. Stoga se zahvalio svima koji su ga tijekom ovih godina pratili - od Tehnomont Marine Veruda, do Grada Pule i Istarske županije, a posebnu je zahvalnost izrazio brojnim izlagačima koji vjerno dolaze.

- Sajam se tijekom godina profilirao upravo onako kako smo željeli, kao mjesto na kojem se okupljaju proizvođači brodske opreme i brodova, a posebno smo zadovoljni što nam je ove godine jedan od partnera Uljanik d.d. koji će sajmu dati vjetar u leđa, naveo je Bolković. Jasna Jaklin Majetić je u ime Županijske gospodarske komore navela kako se nada da će sajam uskoro postati regionalni za cijelo područje jadransko-jonske regije. Posebno je istaknula važnost subotnjeg sajamskog dana, kada će više od stotinu tvrtki održati čak 260 međunarodnih poslovnih susreta, u kojima ove godina, kao partner, sudjeluje Europska poduzetnička mreža pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Na poslovnim susretima sudjeluje tako čak 137 poslovnih subjekata, među kojima su najbrojniji oni iz Hrvatske, no ima ih i iz Italije, Slovenije, BiH, Crne Gore, Srbije, Albanije i Grčke. Tvrtke sudionice poslovnih razgovora iz inozemstva sudjeluju posredstvom gospodarskih komora s kojima ŽK-a Pula ima uspostavljenu suradnju.

Sajam je službeno otvorio Gianni Rossanda, predsjednik Uprave Uljanik d. d. rekavši kako on objedinjuje dvije posebno važne grane za grad i cijelu regiju, a to su turizam i industrija. Riječima da Uljanik čeka svijetla budućnost naveo je da od proljeća podižu kapacitete i idu k punoj zaposlenosti koja je osigurana kroz cijelu 2015. i 2016. godinu. Osvrnuo se i na istraživanje Jadrana koji, naveo je, predstavlja izazov lokalnim tvrtkama kako kao prilika za nove poslove tako i u segmentu razvoja novih tehnologija.

Nakon svečanosti otvorenja, i obilaska sajma s uzvanicima, na sajmu se održala i hrvatska i svjetska premijera hrvatske motorne jahte od čelika proizvođača tvrtke Škamp d.o.o. vlasnika Silvija Licula, a zatim i predavanje "Hrvatski klaster konkurentnosti pomorske industrije - jačanje konkurentnosti uključivanjem proizvođača opreme" koje je održao Vedran Slapničar s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Zagreb.

Inače, kako je istaknuto, u organiziranju sajma vrlo je važna potpora pokrovitelja Grada Pule i Istarske županije, koji su prepoznali značaj projekta Pula Boat Faira za regiju, kao i potpora pulske Turističke zajednice. Ovogodišnji partneri sajma su, osim Uljanika, Tehnomont d.d., Jadransko osiguranje, METRIS, S. M. Internet tehnologije, UTE d. o. o i Zajednica Tehničke kulture Istarske županije. Sajam traje sve do subote, otvoren je od 10 do 19 sati, a ulaznica košta 20 kuna.

U četvrtak na sajmu

Drugog dana sajma, sudionicima će se među ostalim, obratiti Jasna Jaklin Majetić, predsjednica HGK ŽK Pula, a u 10.20 sati održat će se i predavanje "Financiranje malog i srednjeg poduzetništva" Cinzie Zubin iz HBOR-a. U 10.40 sati održat će se predavanje Jelene Ravlić, iz HGK Europske poduzetničke mreže pod nazivom "Europska poduzetnička mreža i usluge". Ostatak dana rezerviran je za međunarodne poslovne susrete, a posjetitelji će se tijekom popodneva moći i provozati nekim od izloženih brodova.(B. PETROVIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter