JM Jazz World Orchestra iz Grožnjana krenuo na turneju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ponajbolji mladi jazz glazbenici iz cijelog svijeta trenutno su u Grožnjanu, gdje u sklopu JM Jazz World Orchestra rade i vježbaju pod vodstvom renomiranog američkog trombonista Luisa Bonille.

Ovaj orkestar projekt je Međunarodne glazbene mladeži, a da bi sudjelovali u radu JM Jazz World Orchestra, glazbenici su morali proći oštru konkurenciju na audicijama, tako da ovogodišnji JM Jazz Orchestra, koji od početka srpnja vježba u Grožnjanu, čini 17 vrhunskih glazbenika iz 14 zemalja s četiri kontinenta. Njih je međunarodni žiri izabrao kao najbolje među 100 prijavljenih glazbenika.

Svake godine orkestar vode dobro znani svjetski glazbenici, a ove godine umjetnički voditelj ovog ansambla jest američki trombonist, skladatelj i pedagog Luis Bonilla. Porijeklom iz Kostarike, Bonilla je odrastao u Kaliforniji, te se školovao i specijalizirao za izvedbu velikog dijapazona glazbenih žanrova. Valja istaknuti da je svirao s velikanima kao što su McCoy Tyner, Dizzy Gillespie, Lester Bowie, Tom Harrell, Freddie Hubbard, Astrud Gilberto, Willie Colon, Toshiko Akiyoshi i mnogi drugi. Raznolikost žanrova koje izvodi, osim umijeća muziciranja, otkriva i njegovu sklonost ka istraživanju najkompleksnije i najzahtjevnije glazbe današnjice. Bonilla je član Vanguard Jazz Orchestra, svira i u sastavu Dave Douglas & Brass Ecstasy te je redovni predavač na Manhattan School of Music i New England Conservatory.

Svi oni od početka srpnja vježbaju i pripremaju program u Međunarodnom kulturnom centru Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu, a uvježbani program predstavljaju na europskoj turneji.

Turneja starta večeras u Lovranu, gdje nastupaju na Liburnia Jazz Festivalu; u četvrtak, 9. srpnja, nastupaju na festivalu "Jazz im Podium" u Baselu u Švicarskoj, 10. srpnja na "Jazz in der Aula" u Lauda-Königshofenu u Njemačkoj, 11. srpnja na North Sea Jazz Festivalu u Rotterdamu u Nizozemskoj, 12. srpnja na Brosella Festivalu u Brusselessu u Belgiji, a turneju završavaju u Grožnjanu, gdje nastupaju na festivalu Jazz is Back! BP 14. srpnja. (T. TIDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter