Jedino Rakljanci imali dva KUD-a na pozornici

49. smotra narodne glazbe i plesa Puljštine (M. ANGELINI)
49. smotra narodne glazbe i plesa Puljštine (M. ANGELINI)

Mantinjadom na velikoj i maloj roženici Tedi Trošt i Mihael Glavaš otvorili su 49. smotru narodne glazbe i plesa Puljštine, koja je održana u subotu navečer na barbanskom trgu. Glavaš je na pozornici bio pratnja i članovima KUD-a Barban kada su plesali balon, a on pak svirao mih. Domaćini su zakantali "Koliko je od Učke do mora", a članice recitatorske grupe govorile pjesme iz knjige "Beside u jatu", objavljene prije mjesec dana.

Rakljanci, Rakljanci

Rakljanci su imali najduži nastup zato što su se predstavili s čak dva KUD-a. Članovi "Raklja" su otplesali polku, uz pratnju Ivana i Marka Valića na roženicama, a članovi KUD-a "Mate Balota" su zatancali balun, uz pratnju Marija Percana na mihu. Prvi KUD se predstavio i "Mazurkom" praćenom roženicama, a mantinjadom i pjesmom "Kada san se s dragon rastavija" drugi KUD.

Članovi KUD-a "Uljanik" iz Pule, Danijel Vitasović i Robert Krbavac, su također izveli mantinjadu na roženicama. Vitasović je na mihu pratio plesače dok su plesali balun, a Uljanikovci su se predstavili i pjesmom "Cviće mi polje pokrilo". Kao i svake godine, tako su i ovu večer osvježili članovi Folklorne skupine Zajednice Talijana "Armando Capolicchio" iz Galižane svojim crnim nošnjama. Izveli su ples "La forlana" i zapjevali pjesme "A longa", "A la pera" i "Sotto le pive".

KUD iz Savičenta izveo je ples "Ballo se cusin" uz pratnju Luke Batela na mihu i Marina Benčića na roženici. Mauricio Mirković i Ivica Valić svirali su roženice, dok su pratili pjevače u njihovoj izvedbi "Na zemlji istrijanskoj". "Medulinski balon", s pratnjom Darka Privrata na roženicama, otplesali su članovi DKUS "Mendula" iz Medulina. Na roženicama su Privrat i Danijel Radolović svirali "Speljanje".

Mih, roženica, tarankanje

Drago Draguzet svirao je mih, a mogle su se čuti i pjesme drugih izvođača koji nisu nastupili s niti jednim KUD-om. Izveli su pjesme "Dojdi mi, sestro, na prvo finestro", "Žito žela mala Ana" i tarankanje "Naše smotre". Dvosatni program je vodila Nives Trošt.

Smotra narodne glazbe i plesa Puljštine održava se od 1967. godine, a prvih je desetljeća bilo uobičajeno da se mijenja lokacija smotre. U Barbanu se udomaćila 1994. otkad se ovdje i neprekidno održava. Ovogodišnju organizaciju potpisali su Savez KUD-ova grada (SAKUD) Pule i KUD Barban, zatim Općina Barban i njena Turistička zajednica, a pokroviteljstvu se uz Barbance odazvao i Grad Pula te Ministarstvo kulture. (P. GREGOROVIĆ, snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter