Jake mjere sigurnosti na Bostonskom maratonu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oko 36.000 trkača sudjelovalo je u ovogodišnjem tradicionalnom Bostonskom maratonu koji je održan uz velike mjere sigurnosti, a sudionike su pratili i bodrili deseci tisuća gledatelja, odlučni u namjeri da se nakon prošlogodišnjega dvostrukog bombaškog napada utrka održi i dostojno obilježi.

Na prošlogodišnjem maratonu u blizini cilja eksplodirale su dvije bombe pri čemu su smrtno stradale tri osobe, a ranjeno ih je više od 260. Ovogodišnju utrku osigurava oko 3.500 policajaca, a u njoj sudjeluje oko 9.000 trkača više nego što je uobičajeno.

Svi sudionici morali su proći višestruke kontrole. Ne smiju imati ruksake, već samo prozirne vrećice. Prije početka maratona poduzete su jake mjere sigurnosti. Stazu dugu 42 kilometra pokrivaju sigurnosne agencije, policija, timovi iz odjela za istragu bombaških napada te pojačanje iz drugih zemalja. Duž staze postavljeno je 8.000 ograda, što je za 1.200 više nego prošle godine.

Trkači koji su na maratonu sudjelovali prošle godine pozirali su u nedjelju novinarima zajedno s članovima svojih obitelji odlučni u namjeri da sudjeluju u ovogodišnjoj utrci.

- Loši momci neće nam oduzeti ovu utrku. Dobro je vratiti se ponovo, rekao je kanadski trkač Mark Rush. "Želimo pokazati da su trkači odvažni i da ne odustaju. Ove smo godine došli brojniji i pripremljeni bolje nego ikad", rekao je za France presse malo prije početka utrke 67-godišnji Amby Burfoot, pobjednik maratona iz 1968.

Osumnjičenom bombašu Džoharu Carnajevu suđenje počinje u studenome. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter