Jaka tuča na Barbanštini zaustavila promet

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grmljavinsko nevrijeme i obilna kiša s gradom pogodilo je okolicu Barbana u srijedu oko 14 sati. Promet je gotovo u potpunosti morao biti prekinut zbog skliske ceste i naslaga leda koji su bili mjestimično visoko i do 30 centimetara, doznajemo od fotoreportera Gorana Šebelića. Međutim, policija nije obustavila promet potvrđeno nam je u dežurnoj službi PU Istarske, a dojave nisu stigle niti do Županijskog centra 112.

Načelnik općine Barbana Denis Kontošić potvrdio nam je da je bila obilna tuča i kiša na području oko Hrboki, pa prema mjestima Goleševo, Majčići, Bateli, Želiski i Barbanu. Oblak je došao iz pravca Krnice i Raklja, a led je padao oko 15 minuta. Na pojedinim manjim područjima zabilježeni su i vrlo krupni komadi suhog leda, doznajemo od načelnika koji je razgovarao s mještanima.

Koliko su padaline prouzročile štete, u srijedu još nije bilo moguće znati. No, Kontošić  zaključuje kako je sigurno bilo šteta na vinogradima, maslinicima, salati, pomidorima i ostalom povrću. Pogotovo je područje Goleševa vinorodni kraj i tamo bi mogle biti veće štete. Više o tome znat će se u četvrtak nakon obilaska terena.

Prema pisanju portala Istramet obilni grmljavinski pljuskovi i tuča pogodili su i Lindar te Buzeštinu. Poslijepodnevni razvoj oblaka započeo je na Ćićariji. Ubrzo razvoj olujnih oblaka započinje na području istočne unutrašnjosti Istre, stoga su grmljavinski pljuskovi najviše pogodili područje Raškog zaljeva i okolno područje. Ubrzo se razvoj oblaka proširio na Buzeštinu, posebice na područje Huma i Roča, a kasnije i sjeverno od jezera Butonige. Oko 15 sati novi oblak nastao je na području Gračišća i Lindara, donijevši tom području jake pljuskove praćene grmljavinom i tučom, navode na Istrametu.

Najviše je kiše palo u Lindaru 38 mm i Barbanu 35 mm, a 23 mm kiše izmjereno je u Pazinu, 7 mm kiše palo je u Labinu, a 6 mm u Čepiću. Na području Buzeštine kiša je padala i nakon 16 sati, a do tada je palo do 8 mm kiše koliko je izmjereno u Vrhu. Sudeći po radarskim snimkama, lokalno je obilne kiše (više od 30 mm) bilo i na dijelu Buzeštine.

Ovih je dana lokalna tuča bila gotovo svakodnevna. Tako je jučer stradalo područje oko Roča. (Jasna ORLIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter