Jaka kiša uzrokovala poplave diljem Hrvatske

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uslijed obilne kiše koja danas pada na dubrovačkom području došlo je do zamućenja izvorišta Omble, Palate i Duboke Ljute iznad dozvoljene vrijednosti, priopćio je Vodovod Dubrovnik.

Tijekom dana očekuje se pojava povišene mutnoće u vodoopskrbnoj mreži Grada Dubrovnika, Župe dubrovačke, Zatona, Trstenog, Brsečina, Orašca i Elafita. Takva voda ne odgovara Zakonu o vodi za ljudsku potrošnju. Iz Vodovoda preporučuju vodu prije uporabe pustiti da se istaloži te nakon toga bistri dio prokuhati. Voda se može može koristiti za kuhanje, tuširanje, pranje zubi i ostale sanitarne potrebe. Djelatnici Vodovoda Dubrovnik vrše redovitu dezinfekciju i kontrolu cjelokupnog vodoopskrbnog sustava, stoji u priopćenju.

Stradun pod vodom, nove najave obilnije kiše na već rekordne oborine

Aktualna izvješća DHMZ-a govore o grmljavinskom nevremenu u Dubrovniku i slaboj kiši na dijelu kvarnerskih otoka i Istre.

Prema podacima koje je Hini dao službenik DHMZ-a na postaji Dubrovnik, od 10 do 12 sati u tom je gradu palo 61 milimetara kiše po četvornom metru. Lokalni portali objavili su fotografije koje glavnu ulicu u gradskoj jezgri, Stradun, prikazuju pod vodom. Neslužbeni podaci navode podatke da je za dva sata palo 80 milimetara kiše.

Pod dojmom jučerašnjih poplava hrvatska javnost sa zabrinutošću prati najave prema kojima su navečer i noću ponovno moguće obilnije oborine.

Povremeno se očekuje kiša, obilnija ponovno navečer i u noći u Gorskome kotaru, Lici te središnjim i sjeverozapadnim krajevima. Na Jadranu promjenjivo, ponegdje uz prolaznu kišu ili pljusak, a navečer i u noći novo jače naoblačenje s izraženijom kišom, pljuskovima i grmljavinom, kaže se u važećoj prognozi DHMZ-a.

Prema posljednjim podacima o 24-satnoj količini oborina, najviše je kiše palo u Komiži, 117.6 milimetara, zatim na zračnim lukama Dubrovnik i Split, 76 i 73.2 milimetra. Istodobno na mjernim postajama u gradovima Split i Dubrovnik palo je 55.2 milimetra, odnosno samo 18 milimetara. U Imotskom je palo 63.9 milimetra, u Makarskoj 58.9, u Kninu 54.0, na Rabu 45.9 i Metkoviću 45 milimetra kiše.

Prema podacima neprofitne udruge "Crometeo", koja okuplja ljubitelje meteorologije, u Vodicama je jučer do 17 sati palo 240 milimetara kiše, od kojih najviše u dvosatnom jutarnjem nevremenu: čak 164 litre.

Od početka rujna u Bjelovaru je već palo oko 100 milimetara kiše, dok za cijeli rujan višegodišnji prosjek iznosi oko 60 milimetara. U Dubovniku je tijekom rujna palo oko 240 milimetra, što je gotovo trostruko više od prosjeka za rujan (86 milimetara).

Prema ocjenama koje stručnjaci daju klimi na nekom području u odnosu na višegodišnji prosjek, tijekom dosašnjeg razdoblja rujna Split i Zagreb (Maksimir) su vrlo kišni, a u Dubrovnik ekstremno kišan.

Prema Atlasu klime Hrvatske DHMZ-a, najviše dnevne količine oborina u Dubrovniku za niz 1961.-1990. iznose 154 milimetra, najviše količine za jedan mjesec iznose 396 milimetara, a pale su tijekom prosinca, dok najviše oborine u rujnu za tridesetogodišnje razdoblje iznose 240 milimetara.

Najviše dnevne količine oborina za postaju Split - Marjan tijekom niza 1961.-1990. iznose 131,6 milimetara i pale su u kolovozu. Najviše mjesečne količine na Marjanu za to razdoblje iznose 296,3 milimetra i pale su u studenome, dok je tijekom najkišnijeg poznatog rujna na Marjanu palo 141,1 milimetara kiše.

Vojnici pomažu u obrani od poplava u Karlovačkoj i Sisačko-moslavačkoj županiji

Pomoć u obrani od poplave na području Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije od danas pružaju pripadnici Oružanih snaga RH, temeljem zahtjeva Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS), priopćilo je Ministarstvo obrane.

Odluku je temeljem zahtjeva DUZS-a donio ministar obrane Ante Kotromanović, a pomoć će pružati 350 vojnika. Tijekom današnjeg dana na područje Karlovačke županije upućeno je sto pripadnika Oružanih snaga u sklopu Namjenski organiziranih snaga, dok će preostalih 250 pripadnika OS RH na područje Sisačko-moslavačke županije biti upućeno sutra, navodi MORH dodajući da će daljnji angažman vojske na terenu ovisit će o procjeni DUZS-a. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter