Iz skulpture od leda poteklo brtoniško vino

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Proteklog je vikenda u Brtonigli održan Božićni sajam prepun rukotvorina i ukrasa, te autohtonih jela i pića koji je bio popraćen kulturnim, zabavnim, ali i humanitarnim programom.

Program je započeo u subotu kada se crkveni zbor župe Svetog Zenona, predvođen načelnikom Općine Dorijanom Labinjanom, pobrinuo za pravu božićnu atmosferu. Željko Ružić, predsjednik gljivarske udruge Bolletus, je nakon pozdravnih govora uručio Općini Brtonigli donaciju u iznosu od 6.624 kune, prikupljenu na nedavno održanim Danima gljiva. Sredstva će biti usmjerena potrebitima s područja Brtonigle.

Čarolija crnog vrta

Ubrzo nakon otvorenja je na scenu stupila Baka Mraz, koja je zajedno sa vilenjacima zabavljala mališane u sklopu ''Dnevnog boravka'' i dječjeg kutka. I Djed Mraz je posjetio sajam. Djeci je darovao  poklone, te ih zajedno sa Bakom Mraz zabavljao. Turistička Zajednica Općine Brtonigle je organizirala individualno fotografiranje mališana sa Djeda Mrazom, a snimljene će se fotografije darovati dječjem vrtiću Kalimero. U društvu djedice moglo se voziti u zaprežnim kolima s magarcima.

U večernjim je satima pak započeo pravi spektakl u produkciji Osnovne škole ''Mate Balota'' iz Buja. Naime, riječ o brtoniškoj legendi ''Čarolija Crnog vrta'' ispričanoj na čakavštini.

Slijedećega se dana sajam nastavio uz veoma zanimljivu i raritetnu atrakciju, izradu skulpture od leda ''Božićna fontana'', za koju je bio zadužen Miro Rismondo, stručnjak koji se već dvadesetak godina bavi ovom djelatnošću. Nakon višesatnih priprema i oblikovanja ledenog bloka, zaživjela je figura iz koje je u konačnici poteklo brtoniško vino.

Predstave Circola

Pred kraj dana su se  odigrale predstave ''Le amice'', ''Il sordo'', ''La multa'', ''Il carion'' i ''La scuola'' u režiji Zajednice Talijana Brtonigle, te ''La pension Italiana'' organizirana od strane Zajednice Talijana iz Tara.

Božićni sajam predstavlja samo dio aktivnosti koje će se tokom prosinca održati u Brtonigli. Prošlog tjedna održana je priredba učenika Centra studija klasične glazbe. Nakon sajma 16. prosinca na programu je predstava aktivista Zajednice Talijana Brtonigla. Dan kasnije, 17. prosinca, održat će se Božićna predstava polaznika dječjeg vrtića Kalimero. Ulaz je besplatan za sva događanja. (Tea GRGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter