Istru zabijelio snijeg, moguće temperature i do -15°C

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ciklona Ines, donijela je kako se to danima i najavljivalo, niske temperature, buru i snijeg gotovo cijeloj Istri. U dijelovima je unutrašnjosti poluotoka snijeg padao gotovo cijelu večer i to uz jak vjetar, a temperature su se spustile na ništicu čak i uz obalu. Zasniježilo je tako sa subote na nedjelju u Pazinu, gdje je ujutro službeno izmjereno osam centimetar snježnog pokrivača, zatim u Labinu, Žminju, Vižinadi, Oprtlju, Tinjanu, Humu…

U Krkužu tridesetak centimetara snijega

U središnjoj je Istri, na pojedinim dijelovima napadalo oko 20 centimetra snijega, a na nekim dijelovima Pazinštine i Žminjštine čak i više. Zabijelila se Učka, Ćićarija, a snijeg je stigao sve do šireg riječkog područja. Snijeg ipak nije stigao do južnog dijela Istre gdje je tijekom cijele noći padala kiša, a tek je oko 10 sati na pulskom području prolepršalo nekoliko pahulja, koje su bile pomiješane s kišom, koja je padala nošena jakom burom.

Za razliku od Buzeta u kojem snijega nema ni za lijek, viši predjeli Buzeštine osvanuli su jutros pod snježnim pokrivačem. Najviše je napadalo na sjevernom dijelu Roštine, u Krkužu ima čak tridesetak centimetara snijega, a na cesti od Ročkog Polja prema Lanišću dvadesetak centimetara. Gradski komunalac "Park" nerazvrstane ceste čisti prema prioritetima, a preventivno će u toku dana posipavati sve prometnice jer se u noćnim satima očekuju niske temperature.

Ćićarija je cijela pod snježnim pokrivačem, koji na sjeverozapadu laniške općine, u Jelovicama na granici sa Slovenijom dosiže petnaestak centimetara dok ga u Račjoj Vasi ima čak dvostruko više, oko tridesetak centimetara. Ekipe zimske službe Istarskih cesta, pazinske Nadcestarije zadužene za središnju i sjevernu Istru, također su krenule u čišćenje i posipavanje prometnica.

Proglašeni zimski uvjeti na ipsilonu

No, osim snježnih radosti mokar i težak snijeg uzrokovao je i brojne probleme - od slomljenih grana stabala do nestanka struje u selima na Pazinštini. Naime, kako doznajemo iz Centra 112, zbog pada kabla na dalekovodu dio Gračišća i Lindara pa sve do Katuni ostao je bez električne energije, a radnici Elektroistre su od jutra na terenu te uklanjaju kvar. Također je prema informacija iz HAK-a, zbog snijega do daljnjega za sav promet zatvorena županijska cesta tunel Učka-Veprinac-Matulji (ŽC 5047), odnosno stara cesta preko Učke, a Bina Istra je proglasila zimske uvjete na cijelom Ipsilonu.

Prema informacija s portala Istramet (www.istamet.com) koji gotovo iz minute u minutu prati tijek razvoja vremena na poluotoku i šire, u narednim nam danima slijedi daljnji pad temperature, kada je u noćima u unutrašnjosti Istre moguće da se živa u termometru spusti i do minus 15 stupnjeva. (B.PETROVIĆ, G. ČALIĆ ŠVERKO)

 


Podijeli: Facebook Twiter