Istra kao proizvodna regija talijanskog sladoleda

S otvaranja i predstavljanja pogona za sladoled, kavu i slastice obitelji Traverso u Novigradu (M. ANGELINI)
S otvaranja i predstavljanja pogona za sladoled, kavu i slastice obitelji Traverso u Novigradu (M. ANGELINI)

Oko 1,1 milijun eura uložila je talijanska obitelj Traverso iz Padove u Novigradu, i to u novi pogon za proizvodnju vrhunskih talijanskih slastica, čokolade, kave i sladoleda brenda Gustolato te otvorila prije mjesec dana slastičarnice u Novigradu, Umagu i Varaždinu. Tom je prilikom zaposlila 28 djelatnika, a cilj im je širiti poslovanje u Hrvatskoj, ali i Mađarskoj, Kanadi te Ujedinjenim Arapskim Emiratima s time da će pogon u Novigradu biti proizvodna lokacija koja će opskrbljivati Hrvatsku i susjedna tržišta. Svoj projekt te daljnje planove predstavili su u petak u novigradskom hotelu Nautica te su istodobno organizirali razgled njihovog pogona. Riječ je inače o tvrtki Dream Lab čiji je predsjednik uprave 25-godišnji Dario Traverso.

- Ovdje je riječ o hrvatsko-talijanskom projektu. Proizvodni know-how dolazi iz Italije, zemlje s velikom gastronomskom tradicijom, no na projektu smo zaposlili hrvatske stručnjake u čije vještine u potpunosti vjerujemo. Ulaskom u Europsku uniju, Istra je postala zanimljiva kao proizvodna lokacija. Ujedno,  za Istru i Novigrad smo se odlučili stoga jer je to mjesto i područje gdje se sve više valorizira gastronomija te je poznato po svojim maslinovim uljima, vinima i dobroj gastronomiji. Uz to ovdje smo u našem dosadašnjem poslovanju imali dobra iskustva, kazao je Traverso tijekom predstavljanja.

Istaknuo je da su se za ove proizvode koji se već neko vrijeme rade po tradicionalnoj talijanskoj zanatskoj recepturi odlučili jer je blizu Italije i jer je potražnja za takvim proizvodima trenutno veća od ponude. Trenutno proizvode 200 različitih proizvoda.

- Narednih godina planiramo proširenje proizvodnje, ali i broja prodavaonica te djelatnika. Želja nam je u sljedeće tri godine otvoriti  devet trgovina u Hrvatskoj, odnosno ukupno 42 s drugim tržištima, rekao je mladi talijanski poduzetnik čija se obitelj već generacijama bavi poduzetništvom, i to od solarne energije do mode. U Istri bi se iduće godine trebala otvoriti još jedna slastičarnica njihova brenda, i to najvjerojatnije u Rovinju. Uložit će se u konačnici 2,4 milijuna eura i zaposliti 100-tinjak djelatnika.  U prvoj godini poslovanja očekuju prihod poslovanja od milijun eura.

Novim pogonom i investicijom zadovoljan je i novigradski gradonačelnik Anteo Milos koji je zajedno s Traversom službeno otvorio pogon.

- Mogu biti zadovoljan što se nastavlja pozitivan trend ulaganja ove obitelji u Novigradu. Ovo je jedna pozitivna slika  u ekonomskim vremenima kada se može pokazati da prave poduzetničke ideje mogu naći plodno tlo u Istri i Hrvatskoj, kazao je Milos.

Pogon u Novigradu od 500 kvadrata ima kapacitet proizvodnje 600 kilograma sladoleda, 60 kilograma slastica, 90 kilograma čokolade i prženja 60 kilograma kave u jednoj radnoj smjeni. Sastojci za proizvode dolaze i do domaćih dobavljača, a proizvodni laboratorij zapošljava šest stručnjaka. Opremljen je vodećom talijanskom opremom za proizvodnju visokokvalitetnih proizvoda od odabranih sirovina. Ova investicija zapravo predstavlja nastavak investicije ove obitelji u Hrvatskoj koja je počela s otvaranjem pogona Solaris 1999. godine u novigradskoj poslovnoj zoni. (B. BAN, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter