Interes za "domaćon besidom i kantom" ne blijedi

(Anđelo DAGOSTIN)
(Anđelo DAGOSTIN)

Na lovrečkoj placi održana je u subotu predvečer još jedna tradicionalna Smotra narodne glazbe i plesa središnje i zapadne Istre. Folklorna manifestacija koja se odvijala po 36. put jedna je od samo tri izborne smotre istarske narodne glazbe, uz onu pulsku i labinsku, s koje se kulturnoumjetnička društva koje izabere stručna komisija (Nevia Kožljan, Josip Pino Knapić i Vladimir Pernić) mogu plasirati na središnju smotru koja će se ove godine po jubilarni 50. put održati u Puli 8. kolovoza.

Susret je započeo svečanim mimohodom svih sudionika manifestacije predvođenih domaćim KUD-om "Matko Laginja" od općinske zgrade do "Velikih vrati" na Placi, gdje ih je riječima dobrodošlice dočekao lovrečki načelnik Marko Ljubešić istaknuvši da interes za "domaćon besidom i kantom" ne blijedi. Na tradicionalnoj folklornoj smotri mogle su se čuti kante na tanko i debelo, svirka na mih, veliku i malu sopelu, šurle, a u 22 glazbeno-plesne točke izredali su se balun, mazurka, stara polka i ostali tradicijski plesovi Istre.

Susret su Ceranskim balunom i mantinjadom otvorili Loran, Romano i Valter Živić, a slijedila je folklorna skupina Plesarini iz lovrečkog OŠ Joakima Rakovca. Na pozornicu su potom popele članice vokalne skupine Višnjanke koje su za publiku pripremile skladbe "Istro zakantaj" i "Pridi na naš kanat", a zatim vokalna skupina Brajde iz Poreča te Folkorno društvo Cere. Nastupili su još folkloraši i samostalni izvođači iz Rovinja, Pazina, Poreča, Žminja, Kanfanara, Labinci, Tinjana i drugih mjesta središnje i zapadne Istre - ukupno 250 izvođača uključujući Limenu glazbu Sveti Lovreč.

Smotra narodne glazbe i plesa središnje i zapadne Istre čiji je pokretač bio Milan Jurcan redovno se održavala u Svetom Lovreču sve do 1991. godine kada je prenesena u Žminj da bi se u posljednjih sedam godina nanovo vratila u Sveti Lovreč Pazenatički gdje se uvijek održava treću subotu u srpnju, saznali smo od Darka Hrastovčaka, jednog od voditelja lovrečkog KUD-a "Matko Laginja"

U galeriji na Placi mogla se razgledati likovna izložbu na temu svile članova udruge Funtanela. Posjetitelji su istodobno mogli kušati tradicionalne domaće proizvode na starinskom sajmu gdje su se također prodavale maštovite rukotvorine, suveniri i alati? Na "Supafestu" mogli su kupiti bukaletu po promotivnoj cijeni i piti supu od domaćeg vina "do sitoga", a fešta se nastavila nakon završetka službenog programa uz glazbu i ples do kasnih večernjih sati. (Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter