Interdisciplinarni modni projekt

Multimedijalni projekt UNI-FORME, RE: FORMA MODE (D. MEMEDOVIĆ)
Multimedijalni projekt UNI-FORME, RE: FORMA MODE (D. MEMEDOVIĆ)

Dva u jedan ili jedan događaj i predstavljanje dvije scene - modne i umjetničke objedinjeno u multimedijalnom projektu UNI-FORME, RE: FORMA MODE u petak je u atraktivnom, za tu prigodu pogođenom, prostoru Centra "Herman Potočnik Noordung" Povijesnog i pomorskog muzeja Istre u Puli predstavio vrlo aktivnu umjetničku scenu mladih autora čija je nit poveznica bila moda, odnosno najnovija kolekcija dizajnerice Linde Turković.

Za razliku od tipiziranih revija, pistom je prodefilirala nova umjetnička scena te su kroz modele Linde Turković i kolekciju UNI istovremeno prezentirali vlastiti izričaj i njezinu najnoviju kolekciju. Slikom su se predstavili Ivana Bajec i Danilo Stojanović, plesom koreografkinja Ivana Rončević i suvremena plesačica Ivana Vojnić Vratarić, fotografijom Lorina Duić, videom Maša Drndić i dizajner Oleg Šuran, improvizacijom i poezijom Oleg Morović, kao i fotograf i snimatelj Borna Elzawir. Glumac Valter Roša propitkivao je poimanje mode dok se dizajner Oleg Šuran javio videom a odjeća koju je trebao nositi -kao podsjetnik na njega - bila je na klupi. Glazbenom točkom reviju su okončali jazz pjevačica Ana Predan u pratnji violončelista Fabia Jurića.

Bio je to interdisciplinarni modni projekt u kojem Linda nadilazi čistu trendovsku modnu formulaciju i tržišnu manipulaciju. Inspirirana uniformom, dugogodišnjom fokalnom točkom njezina istraživanja, Linda spaja europsku tehniku krojenja s japanskom umjetnošću nošenja kimona. Modeli i materijali su jednostavni bazični, nenametljivi i prirodni. Boje su crna, bijela, odnosno siva i duboka "Uljanik "plava boja kao referenca na pulsko brodogradilište, a sama kolekcija temelji se na trima načelima - uniseks, uniforma i univerzalnost. Kroz dekonstrukciju Linda konstruira jedan novi svijet lišen suvišnog koji ostavlja prostora za pokretom ali i slobodom odabira, zato je ona istovremeno uniseks i univerzalna, te se na neki način suptilno stavlja u drugi plan, kako je i prezentirano na reviji. Vrijeme je za novu uni- formu, re-formu i plat-formu, mode. (Lara BAGAR, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter