Inkubator u kojem će mladi razvijati nove ideje

Anteo Mios i Deni Košeto na otvaranju Srca Novigrada (M. RIMANIĆ)
Anteo Mios i Deni Košeto na otvaranju Srca Novigrada (M. RIMANIĆ)

Mladi Novigrada ovog su Božića na dar dobili prostor za druženje i stvaranje. Zapravo prostor u središtu grada dobili su od Grada Novigrada, a vlastitim su snagama, uz veliku pomoć donatora koji su im materijalima i stručnim zahvatima pomogli u uređenju opremanju prostora u kojem je ugodno boraviti. Deni Košeto, predsjednik Savjeta mladih Grada Novigrada kaže kako je namjera ovog prostora animiranje mladih na druženje i kreativnost.

Prostor je ponajprije namijenjen kreativnom provođenju slobodnog vremena kroz filmski i knjižnični klub, a u planu je i pomoć učenicima kroz instrukcije iz raznih školskih predmeta. Glavna manjena ovog prostora i projekta prozvanog "Srce Novigrada-Il Cuore di Cittanova" je da se mlade izvuče iz kuće i potakne ih na druženje i kreativno aktiviranje u zajednici, da sudjeluju u gradskim projektima kaže Košeto, naglasivši kako se ništa ne dobiva već zaslužuje.

Novigradski gradonačelnik Anto Milos čestitao je mladima što su uspjeli napraviti nešto dobro za Novigrad. Danas kad se često govori o poduzetničkim inkubatorima koji bi trebali pokrenuti društvo, Milos vjeruje kako je i ovo jedan inkubator u kojem je Grada omogućio mladima da se druže i razvijaju nove ideje. On smatra kako mladima treba dati više mogućnosti i prostora za djelovanje.

"Problem naše zemlje je povjerenje u mlade i njihovo znanje, zato je važno međusobno povjerenje, a ovo je dobra prilika za mlade da se dokažu", poručio je Milos. Liljana Kostić, zamjenica predsjednika Savjeta mladih Garad Novigrada, pojašnjava kako je sve počelo sredinom lanjske zime kada je ekipa mladih počela razmišljati o prostoru u kojem bi se mogli okupljati, družiti organizirati radionice i provoditi slobodno vrijeme. Nakon nekoliko sastanaka na kojima su se prikupljale ideje o aktivnostima u prostoru mladih, sastavljen je prijedlog plana aktivnosti koji je predočen gradonačelniku Milosu, a on je potom podržao njihova razmišljanja. U međuvremenu je Gradska knjižnica Novigrad-Cittanova u suradnji s udrugom Zdravi Novigrad organizirala projekt "Aktivizam mladih Novigrađana", koji je financirala Zaklada za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva iz Pule, u kojem su sudionici naučili što je volonterstvo, aktivizam, civilno društvo, a uz to imali su zadatak da uoče problem mladih u svojoj zajednici, osmisle rješenje i provedu akciju kojom će taj problem pokušati riješiti.

Uočeno je kako je ključni problem nedostatak prostora za mlade, na sreću, u međuvremenu, je gradonačelnik mladima osigurao na korištenje prostor na početku Velike ulice. To je ubrzalo razradu ideje, građani su upoznati s budućim prostorom mladih, pa je od njih zatražena pomoć za uređenje i opremanje.

Prostor je prozvan "Srce Novigrada", a logo mu je dizajnirao Toni Davanzo, kaže Kostić. Prostor je bez naknade sanirao novigradski poduzetnik Drago Penava, zidovi su osvježeni bojom iz donacije poduzeća San Marco Adriatica. Namještaj su darovali Novigrađani, Talijanska osnovna škola i novigradski IDS, a obnovljen je zahvaljujući donaciji Hempela iz Umaga, zavaljujući njima "Srce Novigrada-Il Cuore di Cittanova" postalo je toplije, veselije i ugodno za druženje. Preksinoćno otvaranje "Srca Novigrada" glazbenim su programom uveličali mladi harmonikaš Emanuel Pištan, gitaristi Jana i Filip Opačić, pjevačica Megi Pasulji, učenice sedmog razreda Talijanske osnovne škole i novigradska glazbena legenda pijanist i pjevač Sandi Čakalo. Oni su pokazali da Novigrad ima talentirane glazbenike koji su već prve večeri zvonkom radošću oplemenili "Srce Novigrada - Il Cuore di Cittanova". (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter