Ime mi je - rockabilly!

Tear it Up! festival u Medulinu (M. ANGELINI)
Tear it Up! festival u Medulinu (M. ANGELINI)

U nedjelju u Medulinu završava 7. izdanje jedinog hrvatskog rockabilly "Tear it Up!" festivala. Za ljubitelje jednog od najstarijih pravaca rock and roll glazbe nastalog ranih 50-ih godina na američkom Jugu, a danas poklonike čitave jedne vedre supkulture, u na gradskom trgu su organizirani nastupi DJ Tip Top Charlieja sastava Miss T & The Mad Tubes, Vince And The Sun Boppers, Twisted Rod te Miss Mary Ann &The Ragtime Wranglers.

Kroz pet dana na tri festivalske lokacije (na terasi Europa u popodnevnim satima, na gradskom trgu u večernjim te nakon ponoći u Summer Clubu Dali) nastupa ukupno deset bendova iz cijelog svijeta i 15 DJ-eva.

I ovaj put nisu izostali štandovi s rockabilly odjećom i modnim dodacima, buvljak, retro house show room, tattoo workshop, uz atraktivnu izložbu oldtimer automobila. Upućeni dodaju da se danas po tetovažama najbolje raspoznaju "pravi" rockabillyji od takozvanih rockabilly turista - prvima je to životni stil; a odijevanje u vintage krpice nije im tek festivalski maskenbal već životni odabir.

I ovog puta, iz cijele su se Europe na jugu Istre okupili ljubitelji rockabilly svjetonazora i estetike, koje prije svega ujedinjuje ljubav prema glazbi koja je vrhunce imala u 50-im godinama, da bi novi procvat doživjela koncem 70-ih i ranih 80-ih. Country glazba najviše je utjecala na stil i razvoj rockabilly glazbe, no veliki su utjecaj na nju imali i boogie woogie, rhythm and blues i swing. Sam, pak, termin 'rockabilly' spoj je riječi 'rock' (iz rock and rolla) i zadnjeg sloga 'hillbilly' (naziv za tradicionalnije oblike američke country glazbe 40-ih i 50-ih). (Z. ANGELESKI, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter