Hand made fest okupio kreativce iz cijele države

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pričom o postolaru i pomoćnicima-patuljcima, plesom i pjesmama Zbora Zaro započeo je danas u Domu hrvatskih branitelja 12. po redu Hand made fest, festival ručnih izrada, maštovitosti i dizajna kojeg organizira pulska Udruga Razvoj. Kao i svake godine do sada, festival se otvorio radno pa su predstavnici pokrovitelja iz Istarske županije i Grada Pule, Valerio Drandić i Boris Miletić, morali zasukati rukave i posložiti kućice od kartona, koje su kasnije mališani ukrašavali.

Preko 200 izlagača

Kako je rečeno na otvaranju, festival traje sve do nedjelje, a na njemu će se okupiti preko 200 izlagača iz cijele Hrvatske, ali i Slovenije i Srbije. Uz brojne hobiste, umjetnike, dizajnere, proizvođače i prerađivače ljekovitog bilja i raznoraznih gastro-delicija, koji će promovirati i prodavati svoje proizvode, posjetitelji će moći sudjelovati i na 20 dječjih i kreativnih radionice te 30 promocija izrade na licu mjesta. Jer, upravo je specifičnost ovoga sajma što se proizvodi koji se promoviraju moraju finalizirati na licu mjesta, pred posjetiteljima.

Lela Blekić, iz Udruge Razvoj, idejna začetnica sajma zahvalila se na svečanom otvorenju pokroviteljima i sponzorima, ali i svim izlagačima koji sajam vjerno prate te u svoje proizvode unose puno ljubavi, truda i znanja.

Na sajmu se, u pet dvorana, tako predstavlja razna uporabna i ukrasna keramika, hand made torbice od platna ili kože, zatim razne slike, ukrasi i dekorativna ogledala. Ponovo su u Pulu stigle i Gita Šik cipele, zatim namještaj od paleta, a svoj rad prezentiraju i šestinske švelje. Svoj štand ima i Socijalna zadruga Contus na kojem svoje ukrase prodaju i beskućnici iz pulskog prihvatilišta, a na sajmu se nalazi i Udruga Ruka Šapi koja prodajom prigodnih torbica i majica pokušava skupiti dovoljno za skrb o napuštenim ljubimcima.

Hvatači snova i slike od sjemenki

Kako se izrađuje keramika jučer je na sajmu prikazivao Roby Sušanj koji se ovim poslom, zajedno sa suprugom, bavi već 24 godine. Kako nam je ispričao izrađuje uporabnu i ukrasnu keramiku, posuđe, suvenire i slike od keramike, a bitno je da sve oblikuju rukama, bez kalupa, pa je svaki komad jedinstven i unikatan.

Prvi put na sajam došla je Pazinjanka Vlatka Juričić koja je na sajmu izložila svoje "hvatače snova", dok je Puljanka Karmen Erdeši predstavila nakit od bakrene žice. Kako nam je navela sajam je odličan način da prezentira sebe i svoj rad ali i upozna druge kreativne ljude, te stekne nova iskustva i poznanstva. Mnogi su zastajkivali i kod štanda Sanje Oplanić iz Umaga koja oslikava morske oblutke i izrađuje slike od sjemenki i koštica. Ispričala nam je da kreativnost dugo čučala u njoj te je često izrađivala slike za sebe i svoje prijatelje, a onda se ovoga ljeta odvažila prvi puta krenuti i po sajmovima.

Na kraju recimo da je radno vrijeme sajma od 9 do 20 sati, a ulaz, promocije i sve radionice su besplatne. Pokrovitelji su mu Ministarstvo poduzetništva i obrta, Istarska županija i Grad Pula, a sponzori gradska i županijska turistička zajednica te Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Pula. (B. PETROVIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter