Građani pozvali policiju i inspekciju u borbi protiv bespravnih kampista


Već dva mjeseca se na ovom mjestu kupamo svakodnevno i to od ranog jutra jer sunce nije visoko. Nije bilo dana a da se pod ovim borovima nisu smjestili bespravni kamperi i slučajni turisti s improviziranim šatorima i "vozilima za noćenje, ispričala nam je jučer jedna Puljanka u bivšem kampu na Valovinama. Ovaj napušteni kamp je poznat po tome što su u obližnjim bungalovima neko vrijeme živjele obitelji branitelja i razvojačenih djelatnika HV-a koji nisu imali riješeno stambeno pitanje.

Autima do same plaže

Jučer je međutim jedna grupica građanki ostala zatečena kada su na svojim mjestima za kupanje zatekle nekoliko kampera, kamp prikolica, kombija i improviziranih logora u kojima su spavali turisti.

- Bilo ih je iz Italije, Slovenije, Nizozemske, Austrije i iz sjevera Hrvatske. Svi oni bezbrižno kampiraju, navečer roštiljaju, zabavljaju se i "prljaju" obližnja grmlja. Ovdje dolazimo s djecom i malim bebama, dolaze bake i djedovi s unucima i svi se slažemo. Mir i tišina pod pinima nam je sada ugrožena jer se ovi turisti ponašaju bahato. Uriniraju iza vozila, deru se, ostavljaju smeća na svakom kantunu, a svojim automobilima dolaze do same plaže, priča nam jedna majka.

Za našeg obilaska napuštenog kampa na Valovinama zatekli smo kamper i kamp prikolicu varaždinskih registracijskih oznaka čiji vlasnici ondje borave već tjedan dana. Upitali su nas nismo li možda novinari, a kada smo odgovorili potvrdno znali su što slijedi.

Varaždinci nestali

- Znamo da smo bespravno ovdje i da bi nas mogli kazniti, ali riskiramo, pa ako prođe, prođe, ako ne kaznit će nas, rekli su nam Varaždinci i brže bolje se spakirali i pobjegli prije dolaska pulske policije i turističke inspekcije. Za niti desetak minuta turistička inspekcija i djelatnici pulske policije su došli na Valovine i ondje započeli kontrolu bespravnog kampiranja. Na samom početku zaustavili su odbjegle Varaždince, a potom i ostale: grupu pankera na ulazu u bivši kamp, mladi par iz Beča te Nizozemku koja je spavala u kombiju. Varaždinci su prilikom "užurbanog" napuštanja prenoćišta zaboravili stolicu za kampiranje, manji stolić te dvije plastične šalice za kavu. U odlasku im se otkačio mountain bike bicikl, no to ih nije omelo da napuste kamp prije "paprene kazne".

Mladi par iz Beča je oko osam sati ujutro krenuo na spavanje na stražnje sjedalo crvenog automobila "Citroen Xara Picasso" austrijskih registarskih oznaka. Iz otvorenih prozora virile su noge, a oko automobila je bilo mnogo praznih boca, plastičnih čaša, kanistar vode i drugog pribora za kampiranje. Policija ih je legitimirala, a turistička inspektorica sastavila je zapisnik o zaticanju stranca na bespravnom kampiranju i kaznila ih s po 130 eura, odnosno tisuću kuna mandatne kazne.

- Došli smo sinoć kasno, i u autokampu Stoja nas nisu željeli primiti jer nisu imali mjesta pa smo odlučili skrenuti ovdje. Mještani su nam rekli da nema problema s noćenjem na tom mjestu pa smo shodno tome ostali, kazao je mladi Austrijanac. (Napisao i snimio Cristian Bruno GALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter