Giostra:Trijumfirao Anđelko Laković i mladi Lovrečani

(D.ŠTIFANIĆ)
(D.ŠTIFANIĆ)

Mladi konjanik Anđelko Laković iz Svetog Lovreča s osvojenih šest bodova pobjednik je ovogodišnje utrke preksinoćnog viteškog konjičkog turnira Giostra, revitaliziranog prije šest godina, nakon tri stoljeća pauze.

Viteško nadmetanje odvija se po pravilima kojima su se, kako kažu arhivski zapisi, natjecali i vitezovi 1745. godine, a ove godine po nešto izmijenjenom redu.

Dvanaest natjecatelja - tri jahača amatera iz Društva prijatelja Giostre i devet profesionalnih jahača iz istarskih konjičkih klubova, umjesto u dvije, natjecali su se u tri utrke za jednu nagradu, s uvijek istim zadatkom - biti što precizniji i osvojiti što više bodova gađanjem kopljem u metu, lik Saracena.

Novost ovogodišnje utrke koju je u uvali Peškera s jedinstvenim pogledom na panoramu Poreča pratilo više od dvije tisuće ljudi, bila ja ta da je publika bila podijeljena na četiri porečke kontrade (povijesna kvarta) i boje, od kojih je svaku predstavljalo tri konjanika za koje je publika zdušno navijala.

Tako je plava boja bila ona kontrade Pusterla koju su predstavljali Samuel Štoković, Petar Benčić i Gordan Galant, Porta Novu u zelenim bojama predstavljali su Zoltan Kiš, Ivan Štoković i Milan Jurković, Marafor u crvenim bojama Ivan Terlević, lanjski pobjednik prve utrke Ivan Banić i Anđelko Laković, a Predol u žutim bojama Zoran Uravić, Antonio Osip i Mateo Rojnić.

Uz Lakovića koji je za osvojeno prvo mjesto nagrađen s dva pištolja kremenjače koje mu je uručio gradonačelnik Edi Štifanić, daru jednakom onom koje su dobivali vitezovi u prošlosti, proglašena je i pobjednička kontrada ona Marafor koju su činili predstavnici iz Svetog Lovreča.

Drugo mjesto u pojedinačnom poretku zauzeo je Petar Benčić, a treće lanjski pobjednik druge utrke Ivan Štoković. (V. HABEREITER)

 


Podijeli: Facebook Twiter