Francuska salata koja nema veze s Francuzima


Blagdansko vrijeme za mnoge je vrijeme obilnijih ručkova i večera, pravljenja svakojakih slastica i kolača. Iako svaka obitelj ima svoju tradiciju što se kod njih jede za Božić ili na Silvestrovo, najčešće su to ipak bakalar na bijelo odnosno nekakva pečenka - purica ili odojak na doček Nove godine. Neki se u te dane počaste i hobotnicom pod pekom, pečenim šaranom, a umjesto svinjetine pripremaju patku ili gustu. No, većini blagdani ipak neće proći bez francuske salate ili tatar bifteka pa vam u nastavku donosimo recepte za već provjerena jela. A umjesto klasične pečenke ili odojka nešto drugačiji prijedlog za svečani ručak - svinjsku koljenicu s knedlama od kruha. E, pa krenimo redom…

No, prije toga mali savjet - bez obzira na praznično veselje ne pretjerujte s jelom, a posebice ne s teškim i masnim jelima. Božićni kolači tradicionalno obiluju šećerom, čokoladom, orasima koji opterećuje naš organizam jednako kao višak masnoće stoga ovoga Božića probajte smanjiti količinu šećera koju inače stavljate u kolače. Potencijalni nedostatak slatkoće može se uspješno maskirati nekima od ukusnih i mirisnih začina za kolače kao što su vanilija, muškatni oraščić ili pak cimet. Ili dio šećera možete zamijeniti manje lošom varijantom zaslađivača poput stevije.

Tatarski biftek

Sastojci: 200 gr junećeg bifteka ( juneća pisanica ), žumanjak, sol, papar, crvena paprika, peršin, sok od limuna, tabasco, worchester umak ketchup, ulje, senf, fino naribani luk, sitno kosani češnjak, sitno nasjeckani ljuti feferoni, maslac, sitno nasjeckani kapari 0,3 dl konjaka, naribani kiseli krastavci

Priprema: Prvo sastružite meso nožem ili ga usitnite i iskosajte kuharskom sjekirom. Usitnite i naribajte sve što vam je potrebno za dodavanje. U posudu stavite žumanjak, sol, senf, limun i ulupajte vilicom ili pjenjačom dok postepeno dodajete ulje. Dodajte tome iskosano meso i umiješajte sa žlicom i vilicom (križanim pokretima prema rubovima zdjele). Zatim postepeno dodajte sve ostale začine dok se potpuno ne homogenizira. Servirajte odmah s tostiranim kruhom i maslacem.

Koljenica s knedlama od kruha

Sastojci: kilo i pol svinjske koljenice, litra mesnog temeljca, 250 ml crnog piva, 2 komada luka, 3 režanja češnjaka, žlica koncentrata rajčice, grančica majčine dušice, lista kadulje, žlica mažurana, žlica ružmarina, gustin, svinjska mast i mala žlica kima

Priprema: Dan prije koljenicu operite, osušite i zarežite kožicu. Utrljajte začine (sol, papar mažuran, ružmarin i kim) i ostavite na hladnom. Drugi dan zagrijte mast i na jakoj vatri zapecite koljenicu sa svih strana. Dodajte luk i koncentrat rajčice, kratko popržite i zalijte temeljcem. Kada zakipi dodajte majčinu dušicu, kadulju i češnjak. Dolijte pivo, zagrijte pećnicu i pecite oko 2,5 sata na 170 stupnja Celzija. Za vrijeme pečenja u više navrata prelijte koljenicu umakom od pečenja, po potrebi dolijte vruće vode. Da bi kožica bila hrskava pri kraju pečenja povećajte temperaturu pećnice na 220 stupnjeva i pecite još 15 do 20 minuta. Koljenicu izvadite, umak procijedite kroz sito, začinite po potrebi s još soli i papra i ako je potrebno povezati sastojke, dodajte malo gustina.

Sastojci za knedle od kruha: 10 komada bijelog peciva, litra mlijeka, tri jaja, crveni luk,  vezica peršina, 2 žlice ulja, sol

Priprema: peciva (stara jedan dan) narežite na kockice i prelijte mlakim mlijekom. Na ulju popržite luk do zlatno-smeđe boje i dodajte u smjesu. Dodajte jaja i peršin i sve dobro izmijesite rukama. Ako vam je smjesa suha dodajte još mlijeka, a ukoliko je pre rijetka dodajte malo krušnih mrvica. S navlaženim rukama napravite oko osam do deset knedli. U loncu zakuhajte posoljenu vodu stavite knedle. Kada voda zavrije, ugasite i ostavite 25 minuta. Poslužite uz koljenicu, prelivene umakom od pečenja.

Francuska salata

Sastojci (za 8 osoba): 300 gr kuhanog ili konzerviranog  graška, 300 gr kuhane mrkve, 200 gr kiselih krastavaca, 600 gr kuhanog krumpira, 5 tvrdo kuhanih jaja, 600 ml majoneze, 1 veća jabuka, kiselija (nije obavezno), sol, u zavisnosti u kiselosti krastavaca možda i ocat

Priprema: skuhajte sastojke za francusku salatu, dakle mrkvu, krumpir (u slanoj vodi neoguljen) i po potrebi grašak. Kuhajte svako odvojeno, jer imaju različita vremena kuhanja. Mrkvu prije kuhanja možete narezati na kockice ili ju rezati kasnije. Sve sastojke narežite na sitne kockice i dobro ih ocijedite. Dodajte sol, majonezu i po potrebi malo octa. Lagano promiješajte. Francusku je najbolje napraviti dan ranije i pustiti jedan dan u frižideru da se sastojci prožmu.

Francuska je zapravo "ruska" salata

Salata koja krasi naše svečane stolove, a mi ju zovemo francuska zapravo nema nikakve veze s Francuzima. Oni salatu koja ima približno iste sastojke kao naša francuska nazivaju ruska salata (salade russe). Rusi je pak zovu "salata Olivier", a dobila je ime po kuharu koji ju je osmislio 1860-ih godina. No, njezini su sastojci bili poprilično različiti od ovih koje mi danas koristimo.

Savjet

Ukoliko se tijekom blagdana ipak prejedete donosimo van par savjeta kako si pomoći. Prava je greška nakon obilnog jela leći. Umjesto toga nakon obroka prošećite. Opustiti se u "vodoravnom položaju" je potpuno pogrešno jer tijekom dva sata nakon jela probavni želučani sokovi maksimalno obavljaju svoju funkciju. U ležećem položaju događa se vraćanje kiseline u želudac koja uzrokuje žgaravicu, nadutost i grčeve u trbuhu. Lagana šetnja od pola sata nakon jela pomaže u izbacivanju plinova iz abdomena, kretanje olakšava pritisak u crijevima čime se smanjuje neugodan osjećaj nadutosti. Ubrzana cirkulacija također ubrzava rad probavnog sustava i potiče metabolizam. (Borka PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter