Fotografsko-glazbeni hommage Orelu

S otvorenja izložbe Alojza Orela "Eterično vizualno putovanje" (D. ŠTIFANIĆ)
S otvorenja izložbe Alojza Orela "Eterično vizualno putovanje" (D. ŠTIFANIĆ)

Udruga MMC Luka i Hrvatska glazbena unija Istarske županije pred brojnom su publikom u srijedu navečer u MMC-u Luka organizirale otvorenje izložbe "Eterično vizualno putovanje" uz predstavljanje videospota "Seikilov skolion" Franka Krajcara i Indivie, a sve to u sastavu projekta "Godina Alojza Orela".

Mnoštvo ljubitelja fotografije razgledavalo je sugestivne Orelove uratke, prisjećajući se nekih drugih, ljepših, davnih, minulih vremena, te komentirajući koja im je ljepša - što nije bio niti malo lagan posao. No, ove uratke povezuje jedna ne samo fotografsko-umjetnička, nego i glazbena priča.

Pred vrlo dobro raspoloženom publikom, predstavljen je novi, ujedno i prvi videospot Franka Krajcara i Indivije. U razgovoru s Natašom Petrić Tashom, popularni glazbenik Franko Krajcar i Afrodita Bulajić, koja je zajedno s Aleksejem Orelom, unukom velikoga Alojza, redateljica videospota, objašnjeno je kako je do svega toga došlo.

Krajem prošle godine, Franko Krajcar & Indivia objavili su album "Rožice", koji je u potpunosti opremljen fotografijama Alojza Orela. Premda Krajcar, kako je rekao sinoć, nažalost nije poznavao Orela, vrlo cijeni njegov rad i godinama prijateljuje s njegovim sinom Edom te s unukom Aleksejem. Ove je godine album "Rožice" ovjenčan Porinom za najbolji album etno glazbe te su za ovu prigodu u Luci izložene fotografije korištene za vizualni identitet albuma, i to u svom izvornom obliku, fotografija naslovnice albuma veličine 70 x 100 cm, zatim deset fotografija veličine 45 cm po dužoj stranici te stražnja cover fotografija veličine 65 x 65 cm.

Premijerno je prikazan i videospot "Seikilov Skolion" koji otvara album. "Seikilov Skolion", kako je publika imala prilike preksinoć čuti, je najstariji u potpunosti sačuvani notni zapis, nastao 200. godine pr.n.e. Te su note, potom, na sebi svojstven način obradili Franko Krajcar & Invidia. Aranžman potpisuje Mauro Giorgi Mifra.

Iz komentara nazočnih, bilo je zorno da se videospot nazočnima dopao, te da je simbioza različitih umjetnosti bila uspješna.

Režiju spota potpisuju Aleksej Orel i Afrodita Bulajić, od čega kameru i montažu Aleksej Orel, a scenarij Afrodita Bulajić.

Lana Skuljan Bilić iz Povijesnog i pomorskog muzeja Istre govorila je ukratko i o značaju Alojza Orela te o tome kako je obitelj Orel donirala fotografije ovoga velikana, odnosno njegovu fotografsku ostavštinu Povijesnom i pomorskom muzeju Istre.

U programu predstavljanja videospota sudjelovala je i članica Dramskog studija Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula Nataša Jović pod mentorstvom Aleksandra Bančića.

Izložba se može razgledati do kraja rujna. (V. BEGIĆ, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter