Forum i okolica oživjeli u antičkom Rimu 117. godine

 S otvorenja manifestacije (Foto: Srećko NIKETIĆ)
S otvorenja manifestacije (Foto: Srećko NIKETIĆ)

Dani antike u Puli, koji će se održavati do nedjelje u Puli i na Nezakciju, otvoreni su u četvrtak navečer na pulskom Forumu izložbom "Stopama rimskih agrimensora" (Agrimensori su rimski zemljomjeritelji, "oni koji su mjerili polja"). Izložba je rezultat suradnje Edukacijskog odjela Arheološkog muzeja Istre, Tehničke škole Pula i Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda, Pula.

U prvom, uvodnom dijelu izložbe na znanstveno–popularan način obrađuje se tema rimske centurijacije Istre, odnosno katastarske podjele zemljišta iz rimskog doba u Istri. Područje zapadne i južne Istre ima izuzetno dobro očuvane tragove sustavno provedene izmjere i podjele zemljišta iz rimskog doba, koji spadaju među najbolje očuvanima u Europi. Vrijedni korisnici Dnevnog centra izradili su vlastite interpretacije u glini originalnih arheoloških predmeta na kojima se nalaze zapisi brojeva i količina, a koji čine dio fundusa Arheološkog muzeja Istre.

U organizaciji Tijare prvog dana je upriličena i modna revija, gdje su debitirale mlade manekenke koje su utjelovile rimske božice. Nastavak večeri bio je u znaku Teatra Naranča i predstave "Pipove antičke avanture", a naravno, nisu izostali niti gozba, gladijatori te svi drugi rekviziti antike.

Maštovito i duhovito, zahvaljujući "čarobnom napitku", brojni su se vrtićki mališani, i sami prigodno urešeni togama i vjenčićima, danas u jutarnjim satima na Forumu odjednom našli u antičkom Rimu 117. godine i otkrili koliko povijest može biti pustolovna i uzbudljiva. Omogućili su im to Teatar Naranča, Frano Novljan, Petra Blašković i Dominik Karakašić, koji su osmislili i odlično odglumili lutkarsku predstavu s malenima već dobro znanim i voljenim junakom Pipom Žužićem te zločestom čarobnicom Malverpinom i samo naizgled opasnim lavom Neronom.

Jela iz 1. stoljeću p.n.e.

Forum još sutra ugošćuje rimsku tržnicu s pravim obrtnicima i njihovim proizvodima. Najmlađe je tu danas najviše privlačio neobični, ručno vrćeni vrtuljak, s košarama umjesto svemirskih brodova, slonova i autića. Postavljen je i hedonistički kutak za fotografiranje u djeliću interijera rimskog obitavališta. Nekoliko koraka dalje započinjale su pripreme za Okuse na tragu Antike s ponudom jela i pića prema receptima koje je u 1. stoljeću p.n.e. prikupio i osmislio Markus Gavijus Apicijus. U primamljivom meniju su se, između ostalog, našli libium ili žrtveni kruh (beskvasni kruh sa svježim sirom i medom), pullum particum ili pileća psa s grožđicama i kurkumom te vitellina fricta - teleća rebra s mahunama i suhim smokvama, otkrio nam je Sandro Grbavčić iz Illustrius travela.

- Dane antike - Pula Superiorvm nastojimo svake godine nadograđivati i obogaćivati da bi svatko i u neobaveznoj šetnji doživio nešto upečatljivo i lijepo. Program ima zabavan, kulturni i znanstveno - popularni dio, koji smo uveli lani, a ove godine na Forumu donosi drugu tribinu, ovaj put na temu "Kako su one stvarale rimsku Pulu?" o emancipaciji istarskih žena u prošlosti i sadašnjosti. Započeli smo i s Rimskim kvizom, kojeg ove godine predvodi Davor Šišović i koji, također, uz oživljavanje povijesti, omogućuje svim građanima i turistima da na pristupačan način nauče nešto novo. Novi iskorak u 15. izdanju manifestacije su projekcije tematskih dokumentarnih i povijesnih filmova, ispričala je direktorica pulske Turističke zajednice Sanja Cinkopan Korotaj.

Dječji kutak Birikinum nudio je niz radionica oblikovanja glinom, izrade vitraža i ukrašavanja staklenki. "Izrađivali smo rimske novčiće od gline. Zanimljivo nam je, zabavno i sigurno ćemo doći opet", gotovo u glas su nam rekle petogodišnjakinje Lea, Karla i Katja. Glavna su atrakcija, naravno, bili gladijatori koji tu imaju svoj međunarodni tabor s gladijatorskim školama Spectacula Gladiatoria iz Pule i talijanska Lvdvs Picenvs. Mnogi su se s njima poželjeli fotografirati i doznati nešto više o njima.

- Prezentiramo autentičnu opremu koju sve više sami radimo - štitove, zaštitne dijelove odjeće, kacige i ukrase te tehniku borbi. Naša pulska škola postoji samo četiri godine, ali već imamo veliko iskustvo, jer treniramo tijekom cijele godine i često ljeti nastupamo pred publikom. Biti gladijator nije lako, ali sve je to moguće naučiti i izvježbati. Oprema koju na sebi nosimo teži 20 kilograma, kaciga je zatvorenog tipa i propušta vrlo malo zraka. U takvim uvjetima treba odraditi borbe koje traju od tri do šest minuta, koncentrirano, u određenom ritmu i s adekvatnim prikazom tehnike, kazao nam je voditelj Spectaculae Gladiatoriae Miloš Ilić.

Na Portarati se i sutra nastavljaju priča o antičkim zanatima i crtice iz antičkog života s uličnim zabavljačima u režiji obrta Raspadalica iz Buzeta, sa sudionicima iz raznih dijelova Istre, Lovrana, Opatije, Varaždina i okolice.  (Vanesa BEGIĆ I Kristina FLEGAR)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter