Flego: Pravi biseri turističke ponude i tradicije

Iz crkve sv. Katarine (M. ANGELINI)
Iz crkve sv. Katarine (M. ANGELINI)

Predstavljanje obnovljenih freski u crkvi sv. Katarine u Savičenti održano u četvrtak uz prisustvo istarskog župana Valtera Flega, biskupa u miru Porečke i Pulske biskupije Ivana Milovana i načelnika Općine Svetvinčenat Dalibora Macana te brojnih predstavnika medija.

Dva majstora

Crkva sv. Katarine nalazi se na staroj cesti Pazin-Pula, i riječ je o građevini iz 14. stoljeća, a freske u njoj datiraju iz 15 stoljeća. U restauraciju tih freski uloženo je 90 tisuća kuna, a kako je rekao predstavnik tvrtke Ars restauro d.o.o. Grzegorz Jan Rodak, ove su freske oslikala dva majstora, ili u kontinuitetu, malo jedan malo drugi, ili pak jedan neposrednog nakon drugog jer su vidljivi različiti stilovi i korištenje tehnika izrade freski.

Ars restauro je tvrtka specijalizirana i licencirana za izvođenje restauratorskih radova na zidnim slikama i mozaicima, koja je izvela brojne restaurirane radove registriranih spomenika kulture, uključujući i one pod zaštitom UNESCO-a.

Rodak je istaknuo da tu imamo prisutna tri sloja freske, te da se tijekom restauracije vodilo maksimalno računa da se sačuvaju ti slojevi, jer je u crkvu prodirala vlaga zbog dugotrajnih kiša te da se sada može jasno vidjeti priča o sv. Katarini Aleksandrijskoj.

Župan Flego istaknuo je važnost obnove fresaka, koje prikazuju i kulturnu različitost ovoga kraja, a to je i važan dio turističke ponude.

- Te su freske pravi mali biseri, i velika je stvar da su restaurirane i što se toliko radi na restauraciji i njegovanju toga aspekta kulturno-turističke ponude, one simboliziraju tradiciju našega kraja", rekao je Flego. Svoje zadovoljstvo iskazao je i biskup u miru Ivan Milovan, kao i načelnik Savičente Dalibor Macan.

Nakon kratkoga predstavljanja u samoj crkvi, u prostorijama kaštela Morosini - Grimani, održana je konferencija za novinare o restauraciji fresaka u Istarskoj županiji, kao i o restauraciji fresaka u crkvi Svete Katarine u Svetinčentu, o čemu su govorili pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica, predstavnica Ministarstva kulture RH/Uprava za zaštitu kulturne baštine - Konzervatorski odjel u Puli Sunčica Mustač te Grzegorz Jan Rodak.

Programi Istarske županije što se tiče obnove, prezentacije i turističke promidžbe istarskih fresaka, kazao je pročelnik Torbica, jesu organiziranje trodnevne radionice o freskoslikarstvu za osnovnoškolce, srednjoškolce i starije osobe, znanstveni skup i međunarodna likovna radionica na temu zidnog slikarstva, digitalizacija te ponovni tisak materijala projekta Revitas, odnosno fotomonografije Željka Bistrovića "Šareni trag istarskih fresaka", kao i oblikovanje istarskog suvenira s motivima istarskih freski.

Revitalizacija baštine

Pročelnik Torbica, kao i župan Flego kazali su da su krajnji ciljevi otvaranje kuće fresaka u Draguću, jer su freske vrlo važan dio kulturno-umjetničke ponude Istre, kao i njezine turističke ponude, ali i uvrštenje istarskih fresaka na Listu materijalne baštine UNESCO-a kao europske regije s najvećom gustoćom zidnog slikarstva.

Sunčica Mustač je kazala da se u zadnje vrijeme vrlo intenzivno radi na revitalizaciji te baštine, a govoreći konkretno o crkvi sv. Katarine, kazala je da je početkom 15. stoljeća bilo "in" imati crkve sa životima svetaca.

- Sveta Katarina je bila iznimno lijepa, učena, produhovljena, i mnogi su se poistovjećivali s njom, i zato su posebne te freske koje oslikavaju njezin život i smrt, kazala je Mustač.

Prema predaji, sveta Katarina je bila lijepa mlada Egipćanka koja je, u trenutku kad je upravitelj Maksimin Daja preuzimao vlast u Aleksandriji, bila pozvana na svečanost koja je uključivala i pogansko žrtvovanje životinja. Katarina je odbila u tome sudjelovati zbog svoje kršćanske vjere. Maksimin Daia zaljubio se u Katarinu, no ona ga je odbila. On ju je tada suočio s pedesetoricom filozofa s namjerom da je oni uvjere kako Krist, jer je umro na križu, ne može biti Bog. No, Katarina, služeći se govorničkom vještinom, a još više dobrim poznavanjem filozofije i teologije, pridobila je na svoju stranu mudrace koji, rasvijetljeni milošću, prionuše uz kršćanstvo. Ne mogavši je slomiti, Maksimin je napravio posebno mučilo, neku vrstu kotača s bodežima koji će je sasjeći, no to se mučilo raspalo. Tada je ona odvedena izvan grada ta joj je odrubljena glava.

Turistički proizvod

Mustač je kazala da, analizirajući te freske, se čini da su ih paralelno radila dva slikara, od kojih jedan koristi samo fresko crveno podlogu, a drugi drukčiji kolorit. U nekim trenucima je vidljivo da su isti zid radila oba majstora, odnosno da su se nadopunjavali, ali u nekim segmentima i razilazili.

Bilo je govora i o tome da je freske, prema preporuci i sugestiji profesora Ivana Matejčića što se tiče prioriteta, važno restaurirati, katalogizirati i znanstveno obraditi, objaviti brošure i propagandne materijale te promovirat ih kao turistički proizvod. (Vanesa BEGIĆ, snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter