Flego o Delbiancu: Pamtit ćemo njegove vrline i djela

Župan Valter Flego (D. ŠTIFANIĆ)
Župan Valter Flego (D. ŠTIFANIĆ)

Velika dvorana pulskog Doma branitelja bila je premala da bi primila mnoštvo poznanika, prijatelja, poslovnih i političkih partnera i suradnika na današnjoj komemoraciji prerano preminulom prvom istarskom županu dr. sc. Lucianu Debiancu.

U knjizi žalosti postavljenoj ispred dvorane svoje su poruke i misli pisali prijatelji, političari, gospodarstvenici, obični ljudi koji su poznavali Luciana Delbianca. Gotovo sve važnije ličnosti istarske gospodarske, političke i javne scene došle su se oprostiti od bivšeg istarskog župana, gradonačelnika Pule, saborskog zastupnika i prvog čovjeka pulske politehnike. Bio je dobar, predobar čovjek i nije se štedio u pomoći svima onima koji su ga poznavali, čulo se na hodniku Doma Branitelja.

U prisustvu supruge, djece i ostale rodbine, od Luciana Delbianca su se oprostili njegov dugogodišnji prijatelj i suradnik Davor Mišković, znanstvenik Slavko Krajcar, gradonačelnik Pule Boris Miletić i istarski župan Valter Flego.

- Bio je stariji od mene dvije godine i u svemu je bio ispred mene. Od samog početka školovanja, srednje tehničke, fakulteta u Zagrebu i naposljetku obitelji. Volio je svoj posao u Uljaniku, Elektroistri i kasnije u politici. Volio je svoju Istru, teran i prijatelje. Volio ih je toliko da je puno radio za druge, zato mu velika hvala, rekao je Mišković.

Dr. prof. Slavko Krajcar je naglasio Delbiancovu važnost u znanstvenom životu Istre i Hrvatske.

- Bili smo izuzetno ponosni što je Luciano na našem fakultetu u Zagrebu doktorirao i postao punopravni član hrvatske znanstvene obitelji. Njegov doprinos u stvaranju pulske politehnike i razvoju visokog školstva u Istri zasigurno je jedan od najvećih. Falit će nam svakog dana sve više. Šalio se i govorio nam uvijek da će ben biti laka. No, međutim danas nam nije nimalo laka kad znamo da ga više nema. Čovik moj, vero ćeš sviman napro falit, zaključio je dr. Krajcar.

- Sve nas je, koji smo ga poznavali, dirnula njegova karizma, dobrota, snaga i osebujnost. Čano, kako smo ga zvali, mnogima je bio inspiracija, cijenjen i poštovan u najvišim političkim i znanstvenim zajednicama. Svojim je neumornim radom zadužio Pulu koju je toliko volio i koja će uvijek voljeti njega. Bio je velika pozitivna ličnost koja je ostavila neizbrisiv trag u modernoj povijesti Istre. S velikim poštovanjem sjećat ćemo se njegovog entuzijazma i energije te izuzetne posvećenosti poslu na dobrobit istarske zajednice i u ovim tužnim trenucima ostaje nam utjeha što su Istra i Pula imali tako značajnu ličnost. Možda je javnosti manje poznato i spominjano, ali čuvao ga je i "onaj gore". Kada su raketirani Banski Dvori u Zagrebu, čekajući sastanak s prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom, u zgradi je bio i Luciano. Raketa je pogodila Dvore, ali srećom, Čano nije ozlijeđen. Kako je i sam u šali govorio, "samo je odnio razvaljena vrata na svojim leđima". Sigurno će ga se mnogi sjećati u narednim godinama kad budu čuli pjesmu "Samo anđeli znaju kako je u raju" koja je izraz njegovih osjećaja i ljubavi prema Istri i istarskom čovjeku. I sam će saznati kako je u raju, jer on je Istru vidio, on je Istru živio, rekao je između ostalog Miletić.

I istarski župan Valter Flego se obratio prisutnima:

- Luciano Delbianco spada u onu generaciju koja je sva svoja znanja ulagala u stvaranje novih vrijednosti. Činio je to ne štedeći se i iz dubokog uvjerenja. Mnogi ćemo pamtiti njegove vrline i djela, a posebice to što je Istru i Pulu sačuvao od razaranja u onim vremenima kada mnogi nisu nalazili odgovore na brojna pitanja o kojima se spoticala i tadašnja aktualna politika kriznih vremena devedesetih godina. Luciano je znao kako naći izlaz iz takve situacije. To je činio i u teškim trenucima kada je gubio životnu bitku. Takvog Luciana čvrstog i postojanog koji je sve dao iz sebe, punog optimizma sačuvat ćemo u trajnom sjećanju. Siguran sam da će nam i ubuduće dati kuraja za sve ideje kakve je za svog života i on ostvarivao. Bio je cijenjen i poštovan u svim političkim krugovima, a cijenili su ga i njegovi oponenti, rekao je župan Flego.

Po volji pokojnika, sahrana Luciana Delbianca obavit će se u petak na gradskom groblju u Puli u krugu najuže obitelj. (C. B. GALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter