Fažana: Održana regata drvenih barki na jedra

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Raskoš stare brodogradnje kroz regatu tradicionalnih drvenih barki s tradicijskim jedrima, poput batana, guceva, pasara i gajeti, gledali su u subotu s fažanskog lukobrana brojni mještani i turisti. Na regati, u kojoj je sudjelovalo 17 plovila iz Fažane, Rovinja, Pule, Lovrana, Mošćeničke Drage, Medulina i raške Tunarice, najbržim plovilima pokazala su se gucevi, i to kvarnerski sa strmim jedrom.

U toj je kategoriji za samo 39 minuta kroz cilj na prekrasnoj drvenoj barci uplovio kormilar Franko Sirotnjak, a koju minutu iza njega i Dino Miščević s atraktivnim plovilom iz 1930-ih godina. Taj je kvarnerski guc sa strmim jedrom ujedno, upozorio nas je Ivica Baradić iz Jedriličarskog kluba Brioni koji organizira regatu, sa svojih 77 godina i najstarije plovilo na trci.

Uvjeti u fažanskom kanalu bili su, rekli su organizatori, idealni za jedrenje. Start i cilj nalazili su se pred svjetionikom, plovilo se prema Valbandonu, a potom prema Pineta, pod jakim zapadnjakom od otprilike deset čvorova. No stara plovila nisu pokazivala odviše poslušnosti kao modernije sofisticirane jedrilice pa je na startu bilo i komičnih situacija, od toga da su se neki izvrtjeli oko bove, dok su drugi krenuli u suprotnom smjeru.

U kategoriji kvarnerski guc s vremenom ispod sata prvo je mjesto osvojilo plovilo kojim je upravljao Robert Mohović. Drugi je bio guc "Nono Drago" kojim je kormilario Boris Valentin, a treća je bila posada konobe Feral sa Sanjinom Sandrićem za kormilom. Posada guca "Malo pomalo" nije završila utrku. Ispod sata je utrku završio i jedino plovilo u kategoriji lovranskog guca "Don Čičo" Ivice Grpca, a od prvoplasiranih kvarnerskih guceva dijelile su ga tek minute.

Koliko su ova plovila s istočne obale bila nedostižna zapadnoistarskim batanama na jedra, kazuje podatak da ni najbrža barka s ravnim dnom nije uspjela plov fažanskim kanalom odraditi ispod jednog sata. Prva je u svojoj konkurenciji stigla, nakon sata i 12 minuta, rovinjska batana pod kormilom Remiga Bogešića, a minutu kasnije i fažanska Giovanija Toffetija. Nikola Pajić s "Fažankom" stigao je treći u svojoj konkurenciji.

Ispod sata regatu je odradila i "Luce 1", jedina pasara kojom je upravljao Lucijan Brubnjak, a po jednog predstavnika imala je i klasa gajeta - "Amphitryte" Josipa Diminića, koja se isticala veličinom, na cilj je ušla za sat i jednu minutu.

- Nije cilj pobijediti, nego sačuvati i pokazati staru drvenu gradnju kakva se koristila na našoj obali. I to s tradicijskim jedrima, oglavnim, latinskim ili sošnim, rekao je Baradić.

Veliku pažnju su plijenila i četiri dinghyja iz Pule, od kojih su dva, oni pod kormilom Borisa Radolovića i Livija Jelčića stigli ispod minute na cilj. Treći je bio dinghy Branka Sangletija, a četvrti Igora Bolića. No, tamni dinghyji, s obzirom da su građeni od alkatena po uzoru na englesku gradnju, nisu se mogli tretirati kao tradicijska plovila ovog kraja. Spomenimo i da je prvi kroz cilj, s vremenom od samo 38 minuta, prošao kormilar Boris Rosović, ali ni njegova "Rusalka" od stakloplastike nije mogla ući u konkurenciju tradicijskih barki. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter