Druženje uz sport, glazbu i najbolje pedoće

Pobjednički toć od pedoć pripremila je ekipa Grabar/Lukež/Kancijanić-Nikolić
Pobjednički toć od pedoć pripremila je ekipa Grabar/Lukež/Kancijanić-Nikolić

Utakmica europskog prvenstva Hrvatska - Portugal u subotu nije nimalo omela planove za tradicionalnu feštu koju za stanovnike Velog Vrha, njihove prijatelje i goste organizira Mjesni odbor zajedno sa SRD Mandrač - Tivoli, nogometnim i odbojkaškim klubovima Veli Vrh, udrugom mladih sVrha, klubom 50+ i Župom Krista Spasitelja, a uz podršku Grada Pule, Turističke zajednice i Lučke uprave.

U lučici Mandrač je za ovu prigodu postavljen veliki ekran, pa su navijači mogli pratiti nogomet, a da ne propuste ni trenutak sportskog i kulturno - zabavnog programa. Ono što nikako nisu htjeli propustiti je natjecanje u pripremanju najukusnijih dagnji na buzaru, popularni "Toć od pedoć". Sudjelovalo je 11 kulinarskih ekipa, među kojima prvi put i jedna iz Fažane. Svaka je dobila veliku teću, plamenik i deset kila friških pedoći. Sve su ostale sastojke, vrijeme i način pripreme mogli nabaviti i odrediti sami. Pobjednički toć pripremila je ekipa Grabar/Lukež/Kancijanić-Nikolić, koja je i prošle godine osvojila žiri.

- Sve radimo prema tradiciji, a tajna našeg uspjeha je možda mješavina začina koju vam stvarno ne smijemo otkriti!, uz smijeh je rekla Petra Kancijanić-Lukež, pokazujući staklenu bočicu s misterioznim sadržajem. Otkrila nam je, međutim, da će njihova ekipa slijedeće godine dobiti novog člana, budući da je simpatična Petra trudnica, a beba bi trebala stići sredinom kolovoza.

Drugoplasirana je ekipa Lukačić - Žudić, a trećeplasirana Rosanda - Žmak. Tako je odlučio žiri u sastavu dogradonačelnica Elena Puh - Belci, predsjednik Gradskog vijeća Robert Cvek i direktorica Turističke zajednice Sanja Cinkopan Korotaj.

- Nije bilo nimalo lako odlučiti. Svi su toći bili ukusni i privlačni, ali ovaj pobjednički je jedini imao nešto posebno, specifično i pikantnije od drugih, obrazložili su svoju odluku.  

Vrlo brzo su se u njihov izbor imali prigodu uvjeriti posjetitelji, za koje su pripremljene i sardele i meso na roštilju. Među onima koji su s najvećim guštom jeli pedoće bio je osmogodišnji Rok Buić koji je s tatom Deanom i Mariom Zontom već treći put sudjelovao u ovom kulinarskom nadmetanju. U degustaciji su mu se rado pridružile prijateljice Sofija, Andrea i Anastasija.

- Dolazimo iz Beograda, a u Puli smo na ljetovanju. Na fešti se baš lijepo zabavljamo, a pedoće obožavamo!, rekle su gotovo u glas.

- Buoni, buoni, buoni!, glasila je ocjena mlade rovinjske ekipe koja je sudjelovala u trećoj regati krstaša Tivoli Mandrač kup. Razigrani Rovinjci Nathan (14), Viktor (12), Anthea (9) te Fabrizio (10) i Andrea (8) iz Torina, neki od kojih su već iskusni jedriličari, bili su disciplinirana posada broda Paxos na čelu s kapetanom i nonićem posljednje dvojice, Carlom Dellostom.

Pohvale za pedoće i cjelokupno simpatično i lijepo druženje u Mandraču uputile su Kristina, Mara, Biba, Ana i Irena iz Verude, Fažane i Stoje. Neke su od njih prvi put došle, ali su najavile da će se sigurno vratiti.

U regati je najbrži brod bio Cubalibre 2 s Damirom Viškovićem za kormilom. Sudjelovalo je 29 krstaša iz Pule, Rovinja i Fažane u pet grupa, prema veličini, a revijalno su plovili batana Fažanka te guc Medulinka tradicijske gradnje. Odbojkaški turnir na terenima SRC-a Tivoli okupio je 12 mješovitih muško - ženskih ekipa, a kotizacija (sto kuna po igraču) namijenjena je za pomoć mladom Puležanu Luki Jovanoviću koji se bori protiv teške bolesti. Na nogometnom turniru na igralištima Tivoli i Štinjan sudjelovale su 32 ekipe s petstotinjak malih nogometaša u kategorijama do devet i do 11 godina. Nagrade najuspješnijima uručene su tijekom večernjeg programa u kojem su nastupili crkveni zbor župe Krista spasitelja, zatim, u sklopu Udruge za očuvanje domaće beside i maškara Puljštine, grupa Paljarica, Složna kompanija, Kantaduri na tanko i debelo i pjesnici te Enigma band. (K. FLEGAR, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter