Diljem Istre održana manifestacija "Hoditi i zdravi biti"

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Savršeno vrijeme, sunčano uz tek lagani povjetarac, poslužilo je jučer gotovo četristotinjak pješaka koji su sudjelovali u velikoj javnozdravstvenoj pješakoj manifestacija koja se pod nazivom "Hoditi i zdravi biti " održala diljem Istre, u sedam istarskih gradova, među kojima i u Puli. 

Manifestacija je u Puli započela u deset sati okupljanjem sudionika ispod Doma Alfredo Štiglić nakon čega se krenulo hodati rutom preko Splendida i Zlatnih stijena, duž Verudele pa sve do Bunarine. Šetati su se odazvale sve generacije, od onih najmlađih, preko cijelih obitelji s djecom i psima, pa sve do "zlatne generacije", a u velikom broju odazvali su se i šetači pulskog Kluba rekreativaca u prirodi, popularnog KRUPP-a. 

Nešto više od sat vremena trebalo im je da svladaju dionicu od šest kilometara i stignu do Bunarine gdje je za sve sudionike bila organizirana zdrava marenda - srdele s gredela, uz čašu vina ili vode. Ovdje je organizirana i podjela edukativnih materijala te mjerenje krvnog tlaka.

- I inače šećemo, živimo na Verudi i nekoliko puta tjedno prošetamo do Verudele i nazad, posebno u proljeće i jesen kada je vrijeme ugodno za šetnju. No, danas smo došle ciljano sudjelovati u akciji, prošetale i evo odmah poručale pa ni kuhati kući ne moramo, kazale su nam dvije prijateljice Vera i Dorina. 

Zadovoljstvo odazivom nisu krili ni organizatori akcije, Aleksandar Stojanović ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, koji spomenutu akciju organizira uz potporu Istarske županije i gradova sudionika, kazavši nam kako ga posebno veseli što se šetnji i velikom broju odazvala i mlađa generacija, kojima su ove godine posebno okrenuti. Naglasio je i kako se akcija organizira već četvrtu godinu, a da je lani u šetnjama diljem Istre sudjelovalo preko dvije tisuće osoba. Stojanović je podsjetio da je prije mjesec dana u Zavodu otvoreno i Savjetovalište za prehranu kao dio aktivnosti za prevenciju kroničkih nezaraznih bolesti, a kako je upravo fizička aktivnost važna karika u sprečavanju i preveniranju kroničnih nezaraznih bolesti koje su među vodećim uzrocima smrti u Istarskoj županiji. 

- Nastavljamo s dobrom suradnjom sa Zavodom za javno zdravstvo kako bismo polularizirali zdrave navike. Naravno da jednokratno sudjelovanje u šetnji nije dovoljno, ali nadam se da je dovoljan poticaj ljudima da shvate dobrobiti šetnje i fizičke aktivnosti kao i druženja u prirodi, navela nam je nakon šetnje pulska dogradonačelnica Elena Puh Belci.

I Pazinci su hodili i zdravi bili

Stotinjak pazinskih planinara i pješaka-rekreativaca sudjelovalo je u subotnjem pohodu "Hoditi i zdravi biti" čime se i Pazin pridružio obilježavanju Svjetskog dana zdravlja. Pohod je vodio stazom dugom osam kilometara od Društvenog centra Veli Jože pa preko Rijavca na Gortanov brijeg i zatim preko mosta Vršić natrag u Pazin. Najmlađoj sudionici pohoda bilo je svega tri godine. Za sve sudionike pohoda kojeg je inače organiziralo Planinarsko društvo Pazinka pripremljena je i okrjepa, te zabavni program uz Domski bend iz Brkača.

Buzet: Pješačili kružnom stazom od Svetog Duha

Buzet se drugu godinu zaredom uključio u županijsku javno-zdravstvenu manifestaciju "Hoditi i zdravi biti" organizacijom pješačenja po stazi Sveti Duh - Črnica - Sveti Duh. Ispred Društvenog doma u Svetom Duhu volonterke -patronažne medicinske sestre Istarskih domova zdravlja Podružnice Buzet Neda Zugan i Lorena Jakac, mjerile su tlak i šećer, a prije jutarnjeg pohoda vježbe razgibavanja vodila je fizioterapeutkinja Doma za starije osobe Buzet.

U akciju se uključilo sto i pet sudionika, svi su prije polaska dobili bočicu vode, jabuku i majicu. Ovom je prilikom izabrana lagana kružna staza prilagođena svim uzrastima od najmlađih do najstarijih jer najmlađi sudionik je imao tri, a najstariji gotovo osamdeset godina. Staza je prolazila pored tri crkvice; Sv. Duh, Sv. Rok Črnica i Sv. Lovreč pa su sudionicima preneseni i osnovni podatci o tim crkvicama. Pješačenje je potrajalo tri sata, a po povratku u Sveti Duh organiziran je zajednički ručak i druženje.

Organizator za buzetsko područje bio je Grad Buzet, a po prvi su se puta u akciju uključile udruge, ustanove i volonteri. Suorganizatori su bili Eko udruga "Buzetska margerita", Dječji vrtić "Grdelin", Osnovna škola "Vazmoslav Gržalja", Srednja škola Buzet, Dom za starije osobe Buzet, HPD "Planik" Umag -Podružnica Buzet, Udruga antifašista, MUH - Udruga Buzet, Gradsko društvo Crvenog križa.

Osim središnje akcije "Hoditi i zdravi biti", u Buzetu ove godine prvi put Eko udruga "Buzetska margerita" u suradnji s buzetskom osnovnom školom provodi dvomjesečni projekt "Poskoči, potrči, pobijedi". U projekt su uključeni četvrti razredi matične škole u Buzetu te treći i četvrti razredi područnih škola Vrha i Roča. Svaki razred dobio je po dva pedometra, koji mjere pređene korake te ih pretvaraju u kilometre. Učenici se izmjenjuju, svi će dobiti medalje, najbolji priznanje, a razred koji je imao najviše prijeđenih kilometara i prijelazni pehar.

Svoj prilog akciji dali su i najmlađi. Dječji vrtić "Grdelin" proteklih je dana organizirao hodanje po gradu za sve vrtićke skupine, a u hodanje su se uključili i svi djelatnici vrtića; kuharice, spremačice, odgajateljice.

Poreč: Više od tisuću Porečana u akciji "Hoditi i zdravi biti"

Više od tisuću Porečana – 700 osnovnoškolaca i gotovo 400 građana sudjelovalo je u dva dana u akciji "Hoditi i zdravi biti" u povodu Svjetskog dana zdravlja.

Osnovci, kojima su se pridružili i građani, hodali su u petak dok je u subotu ujutro krenulo još 350 odraslih s 30-ak djece razne dobi, od nasmijanih beba u kolicima, polaznika vrtića pa do školaraca. I subotnje ih je jutro dočekalo prekrasno, a startalo se kod Općinskog suda obalom prema Plavoj i Zelenoj Laguni. Porečku akciju "Hoditi i zdravi biti" već su treću godinu za redom organizirali Zdravi grad i Grad Poreč. Uključile su se brojne organizacije: Dom za stare i nemoćne, Klub umirovljenika Galija, Crveni križ, a ove godine prvi puta i Društvo invalida Poreč. Brojni Porečani još jednom su pokazali da odgovorno biraju zdravlje i zdrave životne navike.

Hodale su tako čitave obitelji, mladi, stariji, osobe s invaliditetom. Svi su se odlično zabavili i razgibali uz voditelja Vedrana Vrusa i fizioterapeutkinju Leu Deltin koja je brinula o osjetljivijoj grupi starijih hodača i osoba sa invaliditetom. Uz hodače je bio i predsjednik udruge kineziologa Zoran Jendrašić i njegov pas Aby koji je zabavljao djecu i odrasle plivačkim vještinama čitavim putem uz more. U Plavoj Laguni sudionici su se družili uz topli obrok i vodu. (B. PETROVIĆ, G. ČALIĆ ŠVERKO, T. KOCIJANČIĆ, D. ŠIŠOVIĆ)

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter