Devastiran tek obnovljen pulski Željeznički kolodvor

Posljednji vandalizam sa subote na nedjelju
Posljednji vandalizam sa subote na nedjelju

U noći sa subote na nedjelju ponovo je vandalizirana obnovljena zgrada Željezničkog kolodvora. Kako smo jučer vidjeli pročelje fasade, koje je novouređeno, išarao je zelenim sprejem, među ostalima i natpisima "Veli Vrh", a razbijena su i vrata bivšeg bifea. Još otprije provaljeno je u ženski zahod, a zapravo ne prođe niti jedan vikend da se nešto na Kolodvoru ne razbije, išara - od samog objekta do vagona i lokomotiva.

Noću nema nikakvog nadzora

Djelatnici vele da su nekoliko puta upozoravali na huligane koji se ovdje skupljaju i šaraju zgradu, vagone, tražili da se ponovo uspostavi noćna služba ili postavi video-nadzor, ali ništa po tom pitanju za sada nije učinjeno. Napominju kako nekadašnji caffe bar sada trune kao prazan prostor, a WC-i su u derutnom stanju već mjesecima, iako se tražio popravak i sanacija štete. Vele kako je vandalizam dugotrajan problem koji se ne rješava, iako su mnogo puta ukazivali na problem nedostatka video nadzornih kamera te stražarske službe koja je postojala ali je ukinuta. Najgore je, pojašnjavaju, vikendom, odnosno ponedjeljkom, kada se "zbraja šteta". Službenici kolodvora svaki puta iznova odrade prijavu počinjene štete, policiji i svojim nadležnim službama, ali nikada se nije ništa poduzelo od strane nadležnih službi HŽ-a da se daljnje devastiranje spriječi. Još je veća žalost znajući da su u obnovu zgrade ne tako davno uložena znatna financijska sredstva, a i sama zgrada pripada austrougarskoj kulturnoj ostavštini koja je pod zaštitom konzervatorskog odjela, napominju.

HŽ Infrastruktura je kompletnu zgradu pulskog željezničkog kolodvora obnovila u svibnju 2015. godine vračajući tako izvorni izgled 141 godinu starom pulskom željezničkom kolodvoru. U složenom procesu pazilo se, pojašnjeno je tada, na svaki detalj, od vrste pjeskarenja kamena, načina obrade metalnih stupova nosača pokrova nadstrešnice s dekorativnim kapitelom i lučnim proširenjima, do obnove fasade i stolarije kolodvora. U obnova kolodvorske zgrade, koja je bila započela u listopadu 2014., investitor radova HŽ Infrastruktura uložilo je 2,1 milijun kuna. Zgrada, nažalost, nije dugo zadržala reprezentativan izgled jer je, nakon šaranja vagona, izgleda postala nova meta vandalskih napada obijesne mladeži.

Obnova koštala 2,1 milijuna kuna

Inače, zgrada pulskog kolodvora obavljala se pod paskom Odsjeka za prostorno planiranje i graditeljsko nasljeđe Grada Pule jer je kolodvor Generalnim urbanističkim planom grada Pule (GUP-om) uvršten u kategoriju zaštite austro-ugarske arhitekture ambijentalne vrijednosti gradskog značaja i njene industrijske baštine. Projekt je obuhvatio izgradnju novog krovišta, uređenje fasade, obnovu kamene obloge i ornamenata, uređenje nadstrešnica, popločavanje 1. perona, uređenje stolarije i okoliša zgrade, pojasnili su tada iz HŽ Infrastrukture. U radove se krenulo i zbog derutnosti krovišta koji je propuštao oborine, a koje je bilo sagrađeno od salonitnih valovitih ploča, pa je obnovljena cijela krovna konstrukcija i pokrivena s klasičnim glinenim kupama. Originalni izgled zgrade trebao je biti očuvan kao dio baštine, a osim same zgrade jednako je važno da je uređen i okoliš kolodvora. (Borka PETROVIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter