Dani Sarajeva u Istri: Najbolje iz Bosne

Chefovi Istre i Sarajeva - Mensur Rakić i Dušan Černjul
Chefovi Istre i Sarajeva - Mensur Rakić i Dušan Černjul

Dodatno približavanje Istre i Bosne i Hercegovine bio je osnovni cilj četverodnevne manifestacije "Dani Sarajeva u Istri". Manifestacija je zamišljena još koncem prošle godine na inicijativu predsjednika Obrtničke komore Federacije BiH Mensura Bektića u suradnji s Obrtničkom komorom Istarske županije, koji su prepoznali velike mogućnosti suradnje dviju komora. Među ostalim, gastro i kulinarsko naslijeđe i bogatstvo.

Odabrana su tako dva vrhunska ugostitelja, po jedan sa svake strane, koji su prezentirali najbolje specijalitete istarske, odnosno sarajevske i bosanske kuhinje.

Prvi dio projekta održan je u Sarajevu u hotelu Europa krajem siječnja ove godine pod nazivom "Dani Istre u Sarajevu" gdje su pred mnoštvom uzvanika i gostiju predstavljene najbolje istarske delicije - vina, ulja i ostali proizvodi, a koje je prezentirao Dušan Černjul.

U subotu je održan uzvratni posjet te su u restoranu Vela Nera u Šišanu održani "Dani Sarajeva u Istri" gdje je prezentirano ono najbolje što može pružiti BiH i Sarajevo, a predstavio je to zamjenik šefa kuhinje hotela Europa Mensur Rakić.

- Mali je ovo dio potencijala za suradnju, obje komore i komora kantona Sarajevo, i ovih ćemo dana dogovoriti daljnje pravce suradnje i druge djelatnosti. Prostora itekako ima, ovo je tek početak, zajedničke su izjave ministra razvoja, poduzetništva i obrta BiH Sanjina Halimovića, predsjednika Bektića i zamjenika gradonačelnika Sarajeva Sahrudina Sarajčića.

Istim željama su se pridružili i istarski župan Valter Flego, gradonačelnik Pule Boris Miletić te predsjednik Županijske Obrtničke komore Mario Paliska. Svi su oni, naime, prisustvovali subotnjoj svečanoj večeri, uz predstavnike pojedinih istarskih TZ-a i gradonačelnike i načelnike mnogih istarskih gradova i općina.

Nakon svečanosti otvorenja uzvanici su kušali bosanske specijalitete. Na meniju se tako našao goveđu sudžuk, livanjski i travnički sir, dimljeni vlašićki sir, burek, slagana zeljanica, heljdopita, Gazi Husrev-begov ćevap, rolana teletina te mnoge druge delicije i slastice poput humašica. (N. SOFTIĆ, snimio N. LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter