Čuvanje kulture, jezika, tradicije i običaja

Dramski prikaz "Posljedni intervju Isidore Sekulić" (Danilo MEMEDOVIĆ)
Dramski prikaz "Posljedni intervju Isidore Sekulić" (Danilo MEMEDOVIĆ)

U Srpskom kulturnom centru u Puli jučer je svečano otvoren deveti Festival srpske kulture u Istri.

Otvaranje su uveličali mnogobrojni gosti i sudionici. Predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Istarske županije i predsjednik organizacijskog odbora Milan Rašula rekao je da ovim festivalom čuvaju svoju kulturu, jezik, tradiciju i običaje. Zahvalio se gradonačelniku Pule Borisu Miletiću i županu Valteru Flegu koji su im i uvijek izlazili u susret i što su im, kaže, ustupili ovako velebni prostor kakvim se može pohvaliti malo srpskih zajednica. Rašula je pozdravio i predstavnike drugih nacionalnih manjinskih zajednica koje djeluju u Istri.

Prisutne je pozdravio Vladimir Gak, predsjednik Općine Inđija koja je ovogodišnji partner i specijalni gost festivala te će se na njemu predstaviti glazba, pjesma i ples iz tih krajeva. Gak je rekao kako je suradnja između Inđije i Pule krenula prvo kroz privrednu djelatnost, pa tek onda kroz kulturnu te svoje istarske domaćine pozvao na uzvratni posjet uz nadu da će i oni biti bar upola dobri domaćini.

Iz Rijeke je došao Jovica Radmanović, predsjednik SKD-a Prosvjeta, predsjednik Vijeća srpske manjine Primorsko-goranske županije koji je kazao da su se u ovoj županiji ugledali na njihove kolege i sunarodnjake u Istri i inspirirani ovim festivalom, pokrenuli sličnu manifestaciju u PGŽ-u.

Stari gost ove manifestacije je Miodrag Mića Jakšić, književnik i predsjednik Matice iseljenika Srbije i Srba u regiji a koja je od ove godine partner festivala. Jakšić je ovaj festival ocijenio jednom od najozbiljnije organiziranih manifestacija za Srbe izvan Srbije. Rašuli je uručio kolekciju četiri DVD-a na kojima je snimljen kompletan prošlogodišnji festival. Kada se već daruju, Rašula je i od Ružice Jovanović iz Kulturnog centra Inđije poklonila jednu monografiju.

U ime ambasadorice Republike Srbije u Hrvatskoj Mire Nikolić, ambasade i generalnog konzulata u Rijeci pozdrave je prenio njen izaslanik Nenad Maričić istaknuvši Istru kao savršen primjer multikulturalnosti, multietičnosti, razumijevanja i poštovanja kako svojih tako i drugih navika, običaja i tradicije.

Pulski gradonačelnik Miletić rekao je da nema ljepše nego započeti govor s "dragi prijatelji".

- Ne moramo patiti od nekih formalnosti nego biti ono što jesmo, surađivati i njegovati naše zajedništvo, istaknuo je gradonačelnik.

Župan Flego rekao je da je kultura nadprostorna i nadvremenska i da spaja ljude.

- Ali i Istra spaja ljude, kazao je župan. "Kultura je dio našeg identiteta ali i multikulturalnost je dio našeg identiteta. Sve to skupa stane u našu Istru. Hvala što takvu Istru gradimo, poručio je župan.

Manifestacija je posvećena Isidori Sekulić, književnici, humanitarki i prvoj akademkinji u povijesti Srbije, a ove se godine obilježava 140 godina od njenog rođenja pa je tako izveden dramski prikaz "Posljednji intervju Isidore Sekulić" na tekst Miodraga Jakšića u kojem su sudjelovali Jelena Đuvezav, Aleksandar Milković i Teodora Marčeta koji čine glumački studio Arte frakcija iz Inđija. Sekulić je nadahnula i pjesnikinju Milicu Jeftimijević Ilić koja je pročitala jednu svoju pjesmu.

Otvorena je i izložba radova akademskih slikara iz Srbije i to Milovana Drče iz Pariza, Vladimira Price iz Nove Pazove i Ivana Kocića iz Beograda koji je pozdravio prisutne.

Naravno da ovakva svečanost nije mogla proći bez pjesme i plesa a za to se pobrinula pjevačka grupa KUD-a Soko iz Inđije te Gradski tamburaški orkestar kojim ravna Ljubinko Lazić.

Prisutan je bio i konzul Republike Srbije iz Rijeke Vladimir Marjanović. Otvaranje su vodili Aleksandra Radaković i Vladimir Blagojević, a večer se nastavila nastupom beogradske rock grupe Vrane kamene u Rock caffeu.

Predstavljena knjiga "Rokenrol u kandžama interneta"

U Rock caffeu je danas predstavljena knjiga "Rokenrol u kandžama interneta" Predraga Jovanovića i Branimira Loknera.

- Ovo je knjiga koja se pojavila, mi mislimo, u pravo vrijeme jer kroz razgovore s 50 sastava i izvođača kroz četiri generacije u Srbiji, kroz njihove odgovore, kroz njihova viđenja i tretiranja promocije u današnjem novom vremenu i promocije putem interneta sa starim medijima (radiom, televizijom i novinama) i njihovom statusu u sadašnjem okruženju i trenutku. Pored svih pitanja i odgovora koji su dali bendovi ima i odgovora o trenutnom statusu i karijeri tih bendova u Srbiji. Knjiga na neki način pokušava dati odgovore kako su svi ti bendovi i izvođači snalaze u nekom novom vremenu. Kako se snalaze najnovije generacije kojima je Internet prirodna stavka i kako se snalaze starije generacije u čije je vrijeme postojala možda jedna televizijska stanica i jedan program. Kroz 12 pitanja oni otvaraju svoju dušu, pokazuju svoj način razmišljanja i snalaženja. Sva ova kultura kod nas u Srbiji koja nije estradizirana u glazbenom, kulturnom i političkom smislu središnje mjesto u promociji ima na internetu. Zato smo stavili taj naziv, kaže Lokner koji najavljuje i drugi dio gdje će popričati s izvođačima iz bivše Jugoslavije pa su već napravili i intervjue s Brunom Langerom te Aleksandrom i Kristijanom Kajtezom iz Pule. Jovanović je osmislio pitanja, a Lokner predstavio bendove kroz uvodne osvrte.

Danas na programu

Festival se sutra, trećeg dana, seli u vodnjanski Dom mladih gdje će u 18 sati biti izveden dramski prikaz "Život i djelo Isidore Sekulić", uz koncert KUD-a Soko i Tamburaškog orkestra. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter