Čokolada za velike i male

Marijan Bošnjak rezbari pticu u masivnom čokoladnom bloku (Davor ŠIŠOVIĆ)
Marijan Bošnjak rezbari pticu u masivnom čokoladnom bloku (Davor ŠIŠOVIĆ)

Mnoštvo ljubitelja čokolade i drugih slastica privukao je treći Choco & Wine Fest, održan u subotu u prostoru budućeg Muzeja vina i seljačkog stvaralaštva u Brtonigli. Na sva tri kata zgrade rasporedili su se štandovi i mini-barovi s ponudom čokolade u stotinama raznih vrsta, boja i oblika, ali i kolača i drugih slastica, vina, likera, marmelada, meda.

Naravno da je festival posjetilo dosta djece, ali ni roditelji nisu propustili priliku da se malo oslade, a u slatkim kušanjima zatekli smo i mnoga društvanca sasvim odraslih. Osim prodajnih štandova, na nekoliko su se lokacija pred posjetiteljima neposredno pripremale i nudile slatke delicije. Chef Robert Perić i njegova ekipa iz LF catteringa za posjetitelje svoga štanda priredila je live-cooking show u kome su pripremane lizalice od bijele i tamne čokolade, ekleri, i neobične čokoladne štrudne od lisnatog tijesta s više vrsta čokoladnih krema. Na štandu Dragice Lukin i njene poznate slastičarnice Villa Soši nudila se višeslojna multičokoladna torta Istriana (a tko je u svom komadu torte pronašao jedan od ukupno tri "podmetnuta" cijela lješnjaka, dobio bi i posebnu nagradu) ali i razne druge čokoladne slastice, neke također pripremane na licu mjesta.

Kako se izrađuju skulpture od čokolade na masivnom je čokoladnom panju demonstrirao majstor cook-arta Marijan Bošnjak, rezbareći dlijetom i nožićima u tvrdoj čokoladi reljef ptice, a kako je to zapravo vrlo blisko klasičnom kiparskom stvaranju, pa stoga i naporno, odmarao se pokazujući publici kako se umjetnički modu rezbariti dinje i razne druge voćke. Za odgovarajuću ponudu vina pobrinuli su se vinari Bujštine, a po logici stvari nekako su najtraženija bila slatka vina, ali se čokolada lako sljubljivala i s drugim tipičnim vinima ovoga kraja. Na štandu na kome su svoja vina nudile vinarije Cattunar i Ravalico prilično su traženi muškati, a vinarija Coccolo iz Tara uz ostalo je predstavila i svoj, u Istri prilično rijedak, slatki chardonnay. Zanimljivih štandova i ponude na njima bilo je na pretek. Čokoladne praline Marine Prijatelj na prvi su pogled odavale visoku umjetničku razinu oblikovanja, a razgovor s njom otkrio je da ona zapravo uopće nije slastičarka već dizajnerica; a sudeći prema njenim proizvodima, sklona je slatkim vizualijama vezanima uz bajke, legende i fantastičnu književnost. Na štandu OPG-a Zalar nudili su se izuzetni likeri od terana s etiketom "Dama", rađeni po zanimljivom receptu u koji ide i poveći broj ljekovitih i začinskih trava. Naravno da odlično pašu uz čokoladu.

Na štandu riječke tvrtke Authentic Products ponuđeni su čokoladni likeri, i to više vrsta, napravljeni na bazi istarskih rakija, a svaki od njih je uz čokoladu bio obogaćen i nekom dodatnom tipičnom mediteranskom aromom, od limuna, naranče i mente, do lavande, kadulje i biske. Među brojnim štandovima našao se i jedan s vrlo raznolikom ponudom različitih kolača: to su tete iz brtoniškog dječjeg vrtića Calimero prodavale kolače koje su izradile mame polaznika, a s prihodom će se obogatiti njihove vrtićke aktivnosti.

U prizemlju je bila postavljena i raskošna višekatna čokoladna fontana na kojoj se mogao kušati čokoladni fondue: na štapić nabodeni komadić ananasa i banane (ili bilo čega drugog) podmetnuo bi se na par sekundi pod mlaz tekuće čokolade, i nakon nekoliko trenutaka dok se čokolada malo stvrdne, evo povrh svega dotad kušanog i još jedne upravo pripremljene čokoladne slastice spremne za uživanje. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter