Cirkobalkana: Vitalna starost u toplom cirkusu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Glumačka uvjerljivost, razigranost, a nadasve homogeno isprepletani dramaturški spoj duhovite naracije i nostalgične snovitosti, u kojem je prvo oplemenjeno vještim žongliranjima, a drugo poetskim, zahtjevnim ženskim trapezom, a sve u 80-minutnoj priči o starici koja sama u svom svijetu sjećanja, ludila, priviđenja i ponekog (ne)poželjnog gosta proživljava mladost, sretne trenutke i tragedije svoga života - odlike su predstave "Oldness" koju je u petak i subotu uspješno odigrala francusko-srpsko-hrvatska autorska ekipa Cirkobalkane u šatoru ispred pulskog Rojca.

Da je predstava bila za sve uzraste, pokazale su pozitivne reakcije fokusirane djece, ali i odraslih ljudi koji rijetko, ovako uživo, komuniciraju i uživaju u drugom umjetničkom jeziku, u toplom, intimnom 'kazališnom cirkusu' bez komercijalnih sadržaja sa životinjama, a što je, uz klaune i dojmljive motociklističke vratolomije, odlika netom završenog cirkusa Safari na obližnjem Marsovom polju.

Za kreaciju scena u ovoj predstavi korištene su klaunske improvizacije u kombinaciji s cirkuskim tehnikama, pomoću kojih je prikazana tragikomičnost staričine situacije pred kraj njezina života. U njen svijet dublje se uvlače elementi cirkuskih tehnika (zračne akrobacije, manipulacija objektima, magija…) i rekvizita koji se primarno koriste u predstavi.

Bila je to hrvatska premijera djela šestero umjetnika iz  francuskog Cirk’ Obliquea, srpske Cirkusfere i hrvatske Cirkorame; inicirao ju je Francuski institut u Beogradu kroz projekt Teatroskop, a autorsko-izvođački tim čine Arnaud Essertel, Domagoj Šoić, Jadranka Žinić Mijatović, Marie Mercadal i Milan Manić. Nakon predstave Oldness publici se s puno strasti predstavio pulski NOB - Narodnooslobodilački bend.

Bio je to drugi uzastopni uspješni vikend Cirkobalkane. Prvog su odigrane odlične dvije predstave suvremenog cirkusa francuske trupe Cirk'Oblique "Ključ 24" i "Kao kap vode u ženskoj torbici", zatim predstava "Slavuj" Triko cirkus teatra te dječja predstava Kazališta Mala scena "Iglica".

Jutros je Matija Vuletić odigrao dječju klaunsko-žonglersku predstavu "Đon Kesten", dok su cijelog prošlog tjedna na istom mjestu u šatoru održane edukacijske radionice cirkuskih vještina za osnovnoškolce. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter