Četvero komičara - četiri osobnosti

Marini Orsag ne manjka energije
Marini Orsag ne manjka energije

Samostalnim autorskim šalama, ne prepričavajući tuđe viceve, niti plagirajući strane komičare, četvero stand up komičara zagrebačkog Studija smijeha - moderatorica Marina Orsag, Saša Turkovič, Tihomir Paravina Psiho i Tin Sedlar - preksinoć je u 90-ak minuta nastupa uspjelo zabaviti ljubitelje ovog formata u relativno popunjenom Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula.

Osobnost

Pritom se kreiranja dosjetki i štosova, u najavi i izmjeni komičara, nije libila ni Marina Orsag, inače pobjednica prošlogodišnjeg Jokenation natjecanja za najbolju stand up komičarku Kontinentalne Europu i Rusije, osnivačica stand up scene u Hrvatskoj te direktorica i voditeljica kluba Studija smijeha.

Dok su prekjučer nastupili samo hrvatski komičari, ovaj studio uspješno okuplja i stand up komičare s prostora bivše Jugoslavije, što je dokazano početkom rujna pulskim gostovanjem šesteročlane regionalne ekipe u INK-u, gdje su, uz dvoje komičara iz Hrvatske, nastupili Marko Puljiz iz Bosne i Hercegovine, Perica Jerković iz Slovenije te Jelena Radanović i Ana Zlatanović iz Srbije.

Uz dobar prekjučerašnji odaziv, u publici su dominirali mlađi posjetitelji, a ta je činjenica organizatorima i fanovima stand upa argument uspješnosti i dinamičnosti ove forme humorističnih nastupa, a osporavateljima pokazatelj nekritičkog odnosa publike (i mladih) na preforsiran humor i ziheraški pristup, posebno kad je u pitanju tema seksa, a koje nije manjkalo ni preksinoć.

Jedno je neupitno, a Marina Orsag svojedobno je na to ukazala riječima: "Koliko god to možda grozno zvučalo, mislim da smo ljudima potrebniji što je kriza veća".

Nije osobito mudro na ovom mjestu prepričavati goli sadržaj šala, dosjetki i štosova bez autentičnog scenskog doprinosa stand up komičara. Osim što su komičari autori svog nastupa, za dobar stand up možda je najvažnija osobnost komičara i njegova vještina komuniciranja s publikom. U tom smislu, u ovom četvrtom pulskom druženju s predstavnicima Studija smijeha (trećeg u velikoj dvorani INK-a), svih četvero komičara uspjelo je nasmijati i zabaviti publiku.

Različitost

Najstariji Saša Turković pritom je, iako s puno crnog humora, ostavio dojam najprofinjenijeg komičara, Tihomir Paravina Psiho vješto je koristio opciju zbunjenog, igrajući posebno na dramatske pauze, dok je Tin Sedlar, uz nesigurniji uvod, imao najenergičniji nastup (nadvisivši i Marininu energetsku razinu), s najviše uvjerljive glume u prilično suverenom nastupu.

Kako je najavila Marina Orsag, novi susreti s pulskom publikom planirani su svaka dva mjeseca, pa je iduće druženje u INK-u u siječnju iduće godine. (Zoran ANGELESKI, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter