Cestar: Bilježimo manji broj kaznenih djela u odnosu na lani


Istarski župan Valter Flego i gradonačelnik Pule Boris Miletić u sjedištu Istarske županije u utorak su povodom Dana policije i njihova zaštitnika svetog Mihovila 29. rujna priredili prijem za načelnika policijske uprave istarske Dragutina Cestara i načelnike istarskih policijskih postaja. Obojica su se djelatnicima policije zahvalili na svemu što rade tijekom cijele godine kako bi stanje sigurnosti bilo takvo kao što je to jest - na visokoj, zavidnoj razini.

- Činjenica je da kriminalitet svih vrsta evaluira i da se policajci trebaju znati oduprijeti svim oblicima kriminaliteta, ali je i  činjenica da oni u našoj županiji u tome itekako uspijevaju što proizlazi iz podataka koje nam je načelnik podastro za turističku sezonu, ali i za cijelu godinu. Samo se mogu nadati i vjerovati da će takva suradnja i rezultati naše policije biti kao i do sada kako bi mi i naši gosti živjeli u sigurnoj regiji što je preduvjet za rad naših ljudi, ali i za dolazak turista, istaknuo je župan Flego.

Manje kaznenih djela

- Ovaj prijem doživljavamo kao priznanje i podršku našem radu u kojem nastojimo činiti najbolje što možemo. Naša osnovna i temeljna zadaća je da na području Istarske županije osiguramo povoljno stanje sigurnosti, da se svi građani pa i turisti, koji u velikom broju dolaze, osjećaju sigurnim. Procjenjujemo da smo u tome u proteklih godinu dana bili uspješni, a u prilog tome govori nekoliko pokazatelja. Prije svega bilježimo nešto manji broj kaznenih djela u odnosu na prethodnu godinu uz nešto bolju efikasnost u razrješavanju kaznenih djela. Smanjen je broj prometnih nezgoda i ozlijeđenih osoba. Nažalost, jedna je osoba više smrtno stradala, ali nadamo se da će se u narednom periodu taj trend zaustaviti i da će se povoljno stanje u cestovnom prometu održati, rekao je Cestar napomenuvši da je Istru posjetilo više od tri i pol milijuna turista, da je održan izuzetno veliki broj manifestacija, javnih okupljanja i da pri tome nije zabilježen niti jedan ozbiljniji incident ili eksces  koji bi bitno narušio stanje sigurnosti.

- Naravno, stanje nikad nije toliko dobro da ne bi moglo biti bolje i naša je težnja činiti napore da poboljšavamo kvalitetu našeg rada i rezultate te da stanje sigurnosti bude bolje, zaključio je Cestar.

Gradonačelnik Pule Boris Miletić rekao je da je osjećaj sigurnosti individualni osjećaj.

- Sigurno da statistike mogu govoriti o poboljšanju ili nekim drugim trendovima. Međutim, ljudi koji ovdje žive i rade sigurno se osjećaju sigurno i to je jedna od pretpostavki turističkog i gospodarskog rasta, rekao je Miletić i dodao da gradska uprava i policija kvalitetno surađuju. Posebno se zahvalio policiji u reguliranju prometa tijekom turističke sezone, posebice za kišnih dana kada turisti iz cijele Istre dođu u Pulu.

Edukacija brojne djece

Nakon prijema svi zajedno zaputili su se na Narodni trg gdje se odvijala akcija Dani otvorenih vrata PU istarske. Na štandovima pojedinih upravnih organa i odjela policije bila su izložena sredstva kojima se policijski djelatnici koriste u svom radu i edukaciji građana, posebice djece koja su i ovog puta bila najbrojnija. Prezentiran im je semafor, a neka su poželjela sjesti na motocikl. Zavirila su i u policijske automobile, a belgijski ovčar Don, star 11 i pol godina, pokazao je kako u automobilu traži eksploziv.

U Domu hrvatskih branitelja uz nazočnost brojnih gostiju iz javnog i političkog života grada i županije te Kopra, Rijeke i Zagreba održana je svečana akademija. Tom prigodom minutom šutnje odana je počast svim poginulim policajcima, a Cestar se u svom govoru osvrnuo na rad u protekloj i ovoj godini. Obilježavanje Dana policije u utorak je počelo u 9 sati kada su položeni vijenci kod središnjeg križa na gradskom groblju i spomenika hrvatskim braniteljima u Parku Franje Josipa. U crkvi Gospe od Mora održano je misno slavlje koje je predvodio policijski kapelan Ilija Jakovljević. (Silva BODLAJ IVAŠIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter