Cappelli: Oko 400 milijuna eura spremnih investicija čeka izmjene zdravstvenih zakona

Stručnjaci od Amerike do Ujedinjenih Arapskih Emirata - pozdravni govor Zdeslava Radovčića, direktora HTI konferencije
Stručnjaci od Amerike do Ujedinjenih Arapskih Emirata - pozdravni govor Zdeslava Radovčića, direktora HTI konferencije

Puno razgovaramo o produženju sezone, a zdravstveni, medicinski i wellness turizam daju nam odgovor što treba činiti 12 mjeseci u godini. Vlada će kroz Ministarstvo zdravstva mijenjati dva zakona, o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju, koji će omogućiti zdravstvenim ustanovama da se bave ugostiteljstvom i turizmom, a turističkoj privredi da pruža zdravstvene usluge. Da i privatnici mogu ugovarati s HZZO-om i svi ravnopravno krenu u utakmicu. Oko 400 milijuna eura investicija pripremljenih za zdravstveni turizam čeka ove zakonske promjene koje će se sigurno dogoditi do kraja godine. Dogodine to znači oko 1.500 novih radnih mjesta i daleko veći prihod u turizmu, rekao je ministar turizma Gari Cappelli na otvorenju 7. HTI konferencije o zdravstvenom turizmu koja do četvrtka traje u rovinjskom hotelu Lone.

Godišnji rast od 15-20 posto

Više od 300 sudionika ovog vodećeg međunarodnog skupa o zdravstvenom turizmu u Europi, kroz prezentacije, panele i radionice razmijenit će iskustva i saznanja o najnovijim svjetskim trendovima u medicinskom i zdravstvenom turizmu, koji je i Hrvatska označila jednim od deset svojim prioriteta u razvoju turizma do 2020. godine. Turistički je to segment koji bilježi godišnji rast od 15-20 posto, nema obilježja sezonalnosti, a ti turisti ostaju najmanje tjedan-dva u destinaciji.

Prof. dr. sc. Dragan Primorac, ambasador američkoga Sveučilišta Penn State i predsjednik Uprave Specijalne bolnice Sv. Katarina, ističe da bez privatnog sektora nema uspješnog zdravstvenog turizma na koji se godišnje troši 60 milijardi dolara. "To su sve vrhunski liječnici koji su uložili golem novac i mora ih se uključiti u sustav. Ne može na listama čekanja biti 600-700 tisuća ljudi, a imamo vrhunske privatne bolnice u koje se ne može doći na uputnicu. Time biste učinili državi direktnu uštedu od 30 posto: cijena usluge je jednaka, s tim da privatnik pokriva troškove plaće i materijala,", poručio je Primorac, ističući prednosti personalizirane medicine. Na pitanje imamo li dovoljno liječničkog i drugog medicinskog kadra, Primorac kaže da je i on rezultat hrvatskih sveučilišta. "Na Institutu "Ruđer Bošković" gotovo je 400 doktora znanosti, medicinski fakulteti u zemlji su sjajni, velik je broj naših znanstvenika u inozemstvu. U svom mandatu uspio sam vratiti oko 140 doktora znanosti jer smo imali vrlo interesantne pakete. Država koja neće biti inovativna i neće razumjeti taj dio medicine, neće uspjeti", rekao je.

Jonathan Edelheit, jedan od osnivača američkog Udruženja zdravstvenog turizma, podsjetio je da se nekad zdravstvenim turizmom bavilo desetak zemalja, a danas ih je u tom biznisu gotovo 50, pa veliko globalno natjecanje traje. "Sada se Europa natječe s ostatkom svijeta. Hrvatska može biti značajno tržište za golemog potencijalnog i jako zainteresiranog kupca, Kinu, no mora riješiti sve poznate preduvjete za to", rekao je Edelheit. Dobro je, naglasio je, da bolnice i hoteli skupa kreiraju zajedničku budućnost, jer za medicinskim i wellness uslugama posežu turisti više platežne moći. "To su gosti koji troše više nego obični turisti, a razvoj zdravstvenog turizma potiče rad bolnica i time se podiže razina zdravstvene zaštite i domicilnog stanovništva", rekao je gost iz SAD-a.

Važnost zdravstvenog turizma prepoznala je i HGK, potvrdio je njezin potpredsjednik Josip Zaher, podsjećajući na osnivanje Zajednice zdravstvenog turizma unutar Komore. "Budući da imamo prirodne prednosti za razvoj turizma, usred smo Europe, a Europljani najčešće putuju, šanse su nam velike", poručio je Zaher.

Buy Croatia za zdravstveni turizam

Popodne je održana radionica "Buy Croatia" za zdravstveni turizam, u organizaciji Hrvatske turističke zajednice, partnera konferencije, a okupila je više od 40 velikih kupaca usluga iz cijelog svijeta. Na kraju prvog dana Konferencije večeru su pripremali vrhunski kuhari iz restorana s prestižnim Michelinovim zvjezdicama, koji vode i nekoliko radionica. HTI konferencija organizirana je u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, a pokrovitelji su predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo turizma.

Danas Europski summit o luksuznom turizmu

Sutra, drugog dana konferencije u panel-diskusiji "Hrvatske klinike - EU-brend u usponu" sudjelovat će i ravnatelj rovinjske ortopedske bolnice dr. sc. Marinko Rade. U kratkom susretu, potvrdio nam je ministar Cappelli, dogovoreno je da će, u sklopu skorog posjeta Rovinju u povodu početka izgradnje marine i obnove Hotela Park, obići i bolnicu za koju je čuo da priprema dobre projekte za razvoj zdravstvenog turizma.

Luksuzni turizam, pak, tema je Europskog summita Međunarodne udruge luksuznih hotela koji se danas otvara i traje do četvrtka. Jedna od gošći je američka glumica Eva LaRue, promotorica američke internetske platforme Dot Luxury na kojoj objavljuje svoj putopisni blog. Sudjelovat će u panel-diskusiji od 11.30 sati gdje će se raspravljati o tome što luksuzni hoteli mogu učiniti da ih gosti dožive kao mjesto za ugodan boravak i izvan hotelske sobe, kamo na kraju dana svi žele doći da bi nešto popili, prezalogajili, družili se i zabavili. Sutra, posljednjeg dana Konferencije na HTI Gala večeri dodijelit će se nagrade najboljim europskim destinacijama za zdravstveni turizam. (Duška PALIBRK, snimio Neven LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter