Buzet: Čuvaju i prenose bošnjačku tradiciju i običaje


Svega im je tri, četiri godine, a svojim nastupom najmlađi članovi folklorne skupine "Buzetski biseri" otvorili su tradicionalne Dane bošnjačke kulture koji su u organizaciji Bošnjačke nacionalne zajednice Buzet i pod pokroviteljstvom Grada Buzeta, Savjeta za nacionalne manjine RH te Istarske županije, održani ispred Hotela Fontana, u sklopu obilježavanja rujanske Subotine. Na tradicionalnoj manifestaciji iz godine u godinu predstavlja se sve više mladih koji čuvaju bošnjačku tradiciju i običaje.

- Kada smo prije devet godina krenuli sa ovom manifestacijom, nismo ni razmišljali da će postati dio obilježavanja gradskog praznika i rujanske Subotine i dio turističke ponude. Ukazana nam je time velika čast, ali i obveza da predstavimo dio bogatog kulturnog identiteta i stvaralaštva Bošnjaka Buzeta, Istre pa i šire, istaknuo je predsjednik Bošnjačke nacionalne zajednice Buzeta Muhamed Muratagić te izrazio zadovoljstvo što su Dani bošnjačke kulture svojim programskim sadržajima prerasli lokalne okvire i postali manifestacija regionalnog karaktera. Govoreći o uvodnim sadržajima ove rujanske manifestacije, Muratagić je spomenuo lipanjsko otvaranje prve bošnjačke knjižnice u Istri kao i glazbenu radionicu "Uvod u sevdalinku". Rekao je također da su programe Bošnjačke nacionalne zajednice Buzet prepoznali Grad Buzet, Istarska županija, Savjeta za nacionalne manjine RH što govori da su se Bošnjaci Buzeta i šire kvalitetno integrirali i afirmirali u Buzetu i u Istarskoj županiji.

Gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić izrazio je zadovoljstvo što su Dani bošnjačke kulture uklopljeni u obilježavanje gradskog praznika koje će potrajati punih dvadeset dana. - To je još jedan dokaz da u Buzetu bez obzira koje smo boje kože, nacionalnosti ili vjere svi živimo zajedno u suživotu i dijelimo se samo na dobre ili loše ljude, poručio je Žulić.

- Ne samo da znamo zajednički organizirati ovakve manifestacije već znamo i zajednički uživati u bošnjačkim nacionalnim pjesmama, plesovima, književnosti, sevdalinkama, ali i u našim trieštinkama ili "brkicama", to su naše temeljne vrijednosti pretočene u ovakvu manifestaciju; multikulturalnost, multietičnost, rodna i vjerska ravnopravnosti, istaknuo je župan Valter Flego. 

Nastupile su sve sekcije folklorne skupine "Buzetski biseri", gitaristički duo Medina Arnautović i Mia Alkić iz Bihaća, književnik Ervin Jahić, KUD "Kršanski ljiljani" iz Kršana, KUD "Đulistan" iz Labina, vokalno instrumentalna skupina Slovenskog kulturnog društva "Lipa" Buzet, BKUD "Vodnjan" iz Vodnjana , KUD "Krajina" iz Bihaća. Red poezije, red izvornih pjesama - sevdalinki, plesova iz Bosne i Hercegovine potrajao je tri i pol sata, a ujedno su prezentirane rukotvorine, starine, te tradicionalna bošnjačka jela, razne vrste pita, baklave, tulumbe, hurmašice, gurabije… (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter