Bumbari oživjeli tradicijsku baštinu u novom ruhu


Unatoč najavi nevremena Vodnjanci su hrabro i uspješno u srijedu navečer na dan zaštitnika Grada - Svetog Lovre organizirali manifestaciju Vodnjanske štorije i privukli velik broj publike. U oživljavanju tradicije pomogli su im i umjetnička družina iz Istra Inspirita, a uključene su i brojne udruge. Večer je započela otvaranjem izložbe Antonia Palina u galeriji El Magazein pod nazivom "Životno djelo".

Zamirisalo šugo

Glavni je trg već oko 20 sati mirisao po šugu od sipa i tripicama koje je uz palentu nudio Agroturist po cijeni od 25 kuna, uz čašu vin de rosa. Eko muzej bio je zadužen za pršut, sir i biškote. Vodnjanke iz Sindikata umirovljenika prodavale su domaće kolače, a bili su odlični jer su sve prodale. Tradiciju su oživjeli na trgu i pletač košara od venki, vodnjanske sarte - krojačice šivajući na još uvijek upotrebljivoj vremešnoj singerici. Bili su tu i stolari, klesari, proizvođači maslinovog ulja, kozmetike, marmelada i drugih domaćih poljoprivrednih proizvoda, za što se organizacijski pobrinulo Pučko otvoreno učilište.

Poseban je ugođaj u Vodnjanu slušati stare napjeve iz Vodnjanštine, Galižane i Peroja u izvedbi Zajednica Talijana, KUD-a  Vodnjan i DPC "Peroj 1657." I ove su se godine na sporednom malom trgu u ulici Forno grande zavrtjeli domaćini u slikovitim nošnjama. Bilo ih je doista lijepo vidjeti. U isto vrijeme na Piazzi se zakantalo po starinski.

Družina iz Istra Inspirita pripremila je novu predstavu i izvela je samo za ovu priliku na Rotondi. Petra Blašković adaptirala je Goldonijevu Mirandolinu u koju su ukomponirani i motivi Istarske svadbe kompozitora Antonia Smareglie pa je konačni mozaik dobio naziv Vodnjanska svadba. Tradicija se oživljava na komičan i inventivan način uključujući vodnjanske običaje i priče iz tog doba.

Vesele ljubavne zgode koje prate vlasnicu oštarije Cinziu i njene mnogobrojne udvarače samo su kulisa te priprema za susret dvoje (ne)sretnih ljubavnika Lorenza i Marusse. Uz mnoštvo komičnih dijaloga, koristeći mješavinu talijanskog i čakavskog dijalekta tipičnog za ovo podneblje te songova u interpretaciji vesele udovice, posjetitelji su imali priliku putovati kroz vrijeme i uživati u Vodnjanu – kakav je nekad bio. Scensko glazbenu komediju publika je toplo primila, nije ih omeo niti povremeno jak vjetar. Režiju i dramaturgiju potpisuje pulska glumica s osječkom adresom Petra B. Blašković, a osim nje glumili su Denis Brižić, Franjo Novljan, Šandor Slacki, Dean Gotal, Antonio Jakupčević, Elena Orlić, Ivona Bulešić i Linda Kliman. Posebnom ugođaju predstave pridonijeli su glazbenici Nataša Dragun na flauti, Sandro Peročević na harmonici i Andrej Pezić na kontrabasu. Miro i Sedina Cerovac cijelu su večer na štulama nastupali na ulicama i trgovima, a  Dominik Dolenc i Linda Kliman utjelovili su Franju Josipa i caricu Sisi.

Tombola

Vodnjanski su se svatovi zatim uputili s rotonte predvođeni vozom s upregnutim tovarima na glavni trg gdje su vodili veliku tombolu po starinski. Još jedna obnovljena tradicijska igra privukla je velik broj publike. Nakon sat i pol izvlačenja brojeva, konačno je poslije 23 sata izvučena i glavna tombola. Sretne su dobitnice 5.000 kuna Livia Giacometti i Laura Simionata, činkvinu i 2.000 kuna dobio je Rado Gostić, a kvaternu i tisuću kuna podijelit će Blaženko Kovačić i Mersad Bahić.

Organizatori su pored svih navedenih Grad Vodnjan i TZ Grada Vodnjana, a program se nastavlja u subotu Bumbarskom feštom. (Piše J. ORLIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter