Bruno Kožljan pobjednik 41. Trke na prstenac

Jedna od srida slavodobitnika Brune Kožljana (D. ŠTIFANIĆ)
Jedna od srida slavodobitnika Brune Kožljana (D. ŠTIFANIĆ)

Nakon trostrukog pripetavanja što na Trki na prstenac nije viđeno možda i desetljećima s ukupno jedanaest punti već kada je počela padati noć na trkalištu Gradišće slavio je 55-godišnji Bruno Kožljan, najstariji sudionik ovog viteškog natjecanja.

On je na konju Hugu dvaput tijekom trke pogodio u sridu, zadnji put za jedan punat, dok je njegov glavni suparnik u posljednjem pripetavanju 31-godišnji Toni Uravić na koncu, pod pritiskom, promašio. Nevjerojatna je bila završnica u kojoj je osim spomenute dvojice ostao i mladi 18-godišnji Stefano Osip koji je prvi ispao iz finala. U prvom pripetavanju i Kožljan i Uravić pogodili su za dva, pa se sve moralo ponavljati. Kada je Kožljan pogodio u sridu, a zasvirao je Radetzky marš, svi su pomislili da je trka gotova, ali ga je Uravić u stopu pratio i na oduševljenje publike i on pogodio za tri punta. U trećem pripetavanju više ni konji nisu htjeli slušati, ali su ih uz pomoć konjušara usmjerili na istrčavanje, ali je tu već i koncentracija padala pa je Kožljan pogodio punat, a Uravić u ništa, pa je tada konačno bilo jasno tko je konačni pobjednik Trke na prstenac koja je tako obilježila 320. godišnjicu od prvijenca i 40. obljetnicu od obnavljanja viteškog nadmetanja. Još su se natjecali Milio Grabrović, Goran Špada, Gvido Babić, Silvio Učkar, Antonio Osip, Aleksa Vale, Maksimilijan Rojnić, Nandi Radola, Stefano Benazić, Gordan Galant, Luka Kancelar, Sanjin Pliško te dvojica debitanata Toni Vlačić i Stefano Osip.

S druge se strane tijekom današnjeg predvečerja u Barbanu odigrao nezapamćen politički igrokaz kojeg možda ponajbolje ocrtava komentar voditelja čitave trke Roberta Ferlina kada je ustvrdio da nikad u životu nije vidio toliko političara na jednom mjestu, a naročito ne u Saboru. Stvarno previše, iako su parlamentarni izbori pred vratima. Lokalni su se političari u kvintalima mogli pezat, a od onih na državnoj razini stigli su tehnički premijer Tihomir Orešković, predsjednica Kolinda Grabar- Kitarović, predsjednik SDP-a Zoran Milanović s čitavim vodstvom, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković s čitavim vodstvom, predsjednik Stranke rada i solidarnosti Milan Bandić kojem su sekundirali nekadašnji ministar financija Slavko Linić i nesuđeni premijer Ljubo Jurčić, zatim bivši predsjednici Stjepan Mesić i Ivo Josipović, ministar turizma Anton Kliman, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković ministar Zlatko Hasanbegović, a bio je tu i IDS u punoj spremi.

- Želio sam iskoristiti ovu jedinstvenu priliku u Barbanu gdje će doći velik broj državnih dužnosnika da upravo ovdje iz Istre, koja je po toleranciji daleko iznad ostatka Hrvatske, pošaljemo jedno vrlo jasno upozorenje na postojeću eskalaciju nacionalizma i šovinizma u Hrvatskoj gdje zbog izborne kampanje brojni hrvatski politički akteri o tome šute. Mislimo da o tome ne smijemo šutjeti, već jasno govoriti, jer nam nije prihvatljivo da se retorika vraća na razinu devedesetih godina, a da ne govorim o nekim mračnim godinama hrvatske povijesti, kazao je predsjednik IDS-a Boris Miletić istaknuvši da je Istra multikulturalna i višejezična sredina s čime se treba ponositi te napomenuvši da institucije trebaju kažnjavati takve ispade, a dužnosnici ih osuditi. Na novinarsko pitanje na što je konkretno mislio kazao je da se to prije svega odnosi na događanja u Srbu i u Kninu.

- Prije svega se veselim upoznat se s Trkom na prstenac, jer sam često odlazio na Sinjsku alku, a vidim da postoji puno sličnosti. Veselim novom iskustvu naše baštine i tradicije koja se održava intenzivno već 40 godina, a datira više od tri stoljeća, kazao je Andrej Plenković koji se prethodno u Barbanu rukovao s Zoranom Milanovićem, pa su ga novinari pitali kako je prošao susret. "Sve O. K. Očito je Hrvatska trenutno vrlo predvidljiva u smislu gdje se možemo sresti. Malo smo popričali i pozdravili se."

- Nisam ovdje zbog kampanje kada sam u zadnjih deset godina devet puta bio ovdje, a nije svake godine kampanja. Tu dolazimo često, jer je u općini na vlasti i načelnik iz SDP-a, a bio sam i lani i predlani, kazao je predsjednik SDP-a Zoran Milanović dodavši da je na Sinjsku alku dolazio od četvrte godine života, a u Barban dolazi, jer je manje pretenciozna svečanost, fešta i nema napetosti. Na novinarsko pitanje jesu li rukovanje i srdačni odnosi s Plenkovićem naznaka velike koalicije SDP-HDZ Milanović je odgovorio jasno ne, ali da je naznaka da nema neprijateljstava. Milanović je kazao da očekuju da budu najjača, ali ne dominantna lista, te da će u koaliciju zatim pozvati IDS, kao jakog i važnog partnera, čak i ako im ne bude trebalo glasova. Naglasio je da je Hrvatska po uvjetima poslovanja po podacima Svjetske banke u zadnje četiri godine jako napredovala i da se s tim treba nastaviti. (A. DAGOSTIN)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter